Radnička fronta: Evo zašto nam je nužan napad, a ne obrana

Radnička fronta: Evo zašto nam je nužan napad, a ne obrana

Foto: FAH

U ORGANIZACIJI  Radničke fronte, u subotu je počela dvodnevna Treća sindikalna konferencija "Nužnost široke radničke fronte – napad je najbolja obrana!", koja za cilj ima razmjenu sindikalnih iskustava u radničkoj borbi, povezivanje na borbu spremnih sindikata te ukazivanje na nužnost sindikalnog i političkog organiziranja radništva.

Treba nam zajednički otpor

Član Radničke fronte Dimitrije Birač rekao je kako na ovoj dvodnevnoj konferenciji žele preispitati dosadašnje strategije organiziranja radničkog otpora i ponuditi viziju alternativnog modela koji ujedinjuje sindikalnu i političku borbu u jaču i sveobuhvatniju cjelinu. "Vizija se svodi na temeljno ponašanje kapitalista - radnik koji prosi uživa njihove simpatije, a radnik koji zahtjeva u njima raspiruje divlje neprijateljstvo", istaknuo je Birač, koji smatra da je zato u ostvarivanju radničkih prava "nužan napad a ne obrana".

Uvjeren je kako se sindikati prepušteni sami sebi ne mogu izboriti za promjene te kako bi njihova borba trebala poprimiti radikalno politički oblik, a brojne sindikalne akcije povezati se u jednu sveobuhvatnu, čvrstu i usmjerenu akciju. "Prijeko je potreban zajednički otpor ovakvom društveno-ekonomskom sistemu, njegovom čuvaru krupnom kapitalu i njegovim advokatima političkoj eliti. Taj otpor je sada slab ali će on jačati", naglasio je Birač.

Privatizacija, a ne rat uništila je hrvatsko gospodarstvo

Izrazivši nezadovoljstvo funkcioniranjem institucija društva ali i sindikalnom scenom, predsjednik Novog sindikata Mario Iveković zauzeo se za jačanje mreže solidarnosti među sindikatima. Smatra da se sindikalna scena u posljednjih dvadeset godina pokazala nesposobnom izboriti za osnovna radnička pitanja te da se to mora promijeniti.

"Privatizacija, a ne rat, uništila je hrvatsko gospodarstvo", kazao je. Upozorio je i na nedostatak solidarnosti među sindikatima, ali i radnicima.

"Kada nekom gori pod nogama onda se organiziraju akcije, ali nema solidarnosti drugih radnika i sindikata. Oko sto članova sindikata se bori, a ostali kao u kinu gledaju", rekao je Iveković. No, dodao je, ravnodušnost prema problemima drugih nije samo u Hrvatskoj već postoji i u drugim zemljama.Tijekom dvodnevne konferencije o političkoj i sindikalnoj sceni će, uz članove Radničke fronte, govoriti i sindikalisti Mijat Stanić (HAC), Zvonko Šegvić (Brodosplit), Lukica Bucat (Dalmacijavino), Denis Geto (HEP), Predrag Sekulić ( INA Rafinerija) te sindikalisti iz najveće slovenske sindikalne organizacije Zveze samostalnih sindikatov Slovenije, članovi Združene levice iz Slovenije te aktivisti i radnici iz Srbije i BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara