Rajko Ostojić sutra otkriva kako planira uštedjeti 400 milijuna kuna u bolničkom sustavu

Foto: Hina

MINISTAR zdravlja Rajko Ostojić sutra će u Banskim dvorima predstaviti dugoočekivani Masterplan racionalizacije hrvatskog bolničkog sustava koji bi, po najavama, trebao omogućiti ukupne uštede od 400 milijuna kuna, bolju dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite.

Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica do 2016. (odnosno Masterplan) jedan je o strateških Vladinih dokumenata, navodi se u Vladinoj najavi prezentacije u Banskim dvorima, te ističe da se takav dokument donosi prvi put u Hrvatskoj.

Ostojić je prethodno najavio da će se u većini slučajeva poštivati princip jedna županija - jedna bolnica. Masterplan bi trebao osigurati racionalizaciju akutnih ležećih kapaciteta, snažan razvoj dnevnih bolnica, povećati kapacitete za produljeno liječenje i palijativnu skrb, te formirati regionalne i nacionalne mreže bolničke skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Riječ je o funkcionalnoj integraciji bolnica po regijama, a uštede se očekuju zbog boljeg iskorištavanja ljudskih resursa i opreme, te ukidanja ili pripajanja odjela koji nisu zadovoljili norme.

Master plan su za 200.000 eura izradili francuski konzultanti Conseil Sante, odabrani na temelju međunarodnog natječaja u kolovozu prošle godine.

Iz Ministarstva zdravlja isticali su namjeru udruživanja bolnica u regionalne bolničke mreže koje će omogućiti preraspodjelu bolničkih usluga i bolje korištenje kapaciteta. To znači uklanjanje nepotrebnog umnažanja dijagnostičkih i terapijskih zahvata u bolnicama na maloj udaljenosti ako se utvrdi da, zbog malog broja pacijenta, određeni zahvat treba raditi samo u jednom centru.

Predstavljanjem Masterplana bit će otvorena javna rasprava, nakon koje će o tom dokumentu raspravljati i Hrvatski sabor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara