Ravnateljica NCVVO-a: Platit ćemo studente kad utvrdimo koliko su stvarno radili na državnoj maturi

Screenshot: HRT

RAVNATELJICA Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Maja Jukić očitovala se danas o jučerašnjem sukobu sa studentima zbog kojeg je morala intervenirati i policija.

"Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja izražava žaljenje zbog nesporazuma i incidenta koji je nastao u vezi s isplatom honorara studentima koji su  radili na poslovima pakiranja ispita za državnu maturu, pripreme prostora za održavanje ispita u Nacionalnom centru te raspakiravanju ispita i pripremi materijala za obradu rezultata ispita.

Sav rad studenata bit će honoriran kroz nekoliko dana nakon usklađivanja evidencije boravka u radnim prostorima i sati koje su prijavili kao odrađene, obzirom da je prijavljen veći broj sati rada u odnosu na broj sati koji pokazuje evidencija boravka u prostorima Centra", tvrdi između ostalog u priopćenju ravnateljica NCVVO Maja Jukić.

"Pozvali smo policiju jer su studenti prijetili i ometali rad"

A evo kako jučer Jukić pojašnjava incident zbog kojeg je pozvana policija: "Na inzistiranje studenata da im se honorar bez obzira na neusklađenost evidencije boravka u prostorima Centra i prijavljenih sati rada isplati, ponuđeno im je da im se neosporni dio sati koji odgovaraju evidenciji boravka u radnom prostoru isplati odmah, a ostatak za nekoliko dana čim se dobiju potpisani izvještaji odgovornih osoba o obavljenom poslu studenata te nakon što studenti potpišu izjave da su odradili sve navedene sate. Očitovanje nadređenih traženo je i zbog značajnog prebačaja broja sati rada pojedinih studenata (i za više od 100 sati) u odnosu na ono što je dogovoreno da će biti angažman studenata u lipnju.

Na taj način studentima bi se odmah isplatio veći dio honorara i do tri četvrtine ukupnog iznosa. Studenti nisu bili spremni na takav dogovor te su, ne pristajući na odgodu plaćanja od nekoliko dana radi ispunjavanja formalnih uvjeta za isplatu, u jednom trenutku ušli u prostore u kojima se održavaju ispiti državne mature i zaključali ga prijeteći da će onemogućiti održavanje za danas planiranih ispita dodatne provjere znanja za upis na Medicinski fakultet. Smatramo da prijetnje i ometanje rada nisu primjeren i korektan način komunikacije i ponašanja te smo zbog onemogućavanja rada, uzurpacije prostora ali i nužnosti zaštite ispitnih materijala bili prisiljeni pozvati policiju. Isplata honorara apsolutno nije dovedena u pitanje, radi se isključivo o odgodi od nekoliko dana kako bi se pribavili dokazi o odrađivanju i onih sati koji nisu u evidenciji boravka u radnom prostoru.

O razlici u broju prijavljenih sati rada i sati u evidenciji boravka u radnim prostorima ravnateljica je izvijestila Upravno vijeće 7.srpnja te je u dogovoru s njim i donesena odluka da se prije isplate honorara i za sporne sate pribave formalni dokazi o obavljenom poslu. Zaključak je Upravnog vijeća da se i u ovom slučaju prema novcu proračunskih obveznika mora ponašati odgovorno.

Za danas planirani ispiti održavaju se u potpunom redu i prema svim dogovorenim pravilima", stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara