Ravnateljica Studentskog centra u Splitu optužena za zloporabu i štetu od 209 tisuća kuna

Ravnateljica Studentskog centra u Splitu optužena za zloporabu i štetu od 209 tisuća kuna

Foto: Index

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Gordane Raos, ravnateljice Studentskog centra u Splitu. Terete je za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i štetu od 209 tisuća kuna. Za poticanje je optužen Ante Mužinić, direktor tvrtke Adaptacija, koja je angažirana na radovima na uređenju sanitarnih čvorova Studentskog centra.

Bez natječaja

Raos terete da je na nagovor Mužinića angažirala njegovu tvrtku bez javnog natječaja u listopadu 2008. godine. Da bi to prikrila, u veljači 2009. godine donijela je odluku o otpočinjanju postupka javne nabave za građevinsko-zanatske radove na čvorovima. Javilo se devet ponuđača, i Adaptacija među njima. Nakon što je u ožujku 2009. godine Povjerenstvo pregledalo dokumentaciju i kada se utvrdilo da Adaptacija nema najpovoljniju ponudu, Raos je, navodi Državno odvjetništvo, bez osnove poništila postupak javne nabave da bi, potom, Adaptacija, nastavila izvoditi radove na sanitarnim čvorovima i radove na uređenju terena i ravnog krova Studentskog doma.

Adaptacija je ispostavila račune na gotovo 1,7 milijuna kuna, a Raos je odobrila plaćanje, unatoč tome što su izvedeni radovi vrijedili nešto manje od 1,5 milijuna kuna, čime je neosnovano pribavila dobit Adaptaciji od 209 tisuća kuna na štetu Studentskog centra.

Mužinića su optužili i za utaju 23 tisuće kuna poreza.

Raos: Znala sam da postupam suprotno Zakonu o javnoj nabavi, sprječavala sam zarazu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raos je u svojoj obrani navela da je u lipnju 2008. godine raspisala natječaj za sanitarne čvorove u Studentskom centru Bruno Bušić te da je u kolovozu bilo otvaranje ponuda. Adaptacija je bila najpovoljnija pa je u rujnu zaključen ugovor. Planirani su radovi u kupaonicama, no tijekom izvođenja radova počele su curiti fekalije pa je Raos uputila radnike Adaptacije u otklanjanje problema jer su već bili u Studentskom centru. Tvrdi da je isplatila račune po situacijama koje je odobrio stručni nadzor.

U prosincu 2008. godine rukovoditeljica nabave je upozorila da su probili planirani iznos za 300 tisuća kuna te da ne bi bilo dobro da izvođaču plati račun. Priznala je da je svjesno nastavila sa sanacijom premda je znala da postupa suprotno Zakonu o javnoj nabavi, ali je bila uvjerena kako će imati razumijevanja. Tako je postupila kako bi spriječila širenje zaraze, pojasnila je Raos.

Natječaj poništen zbog recesije i teškog financijskog stanja u zemlji?

Dogovoreno je da Adaptacija nastavi radove na hortikulturi na južnoj strani doma te da se kroz te račune ukalkuliraju izvedeni, a nenaplaćeni radovi. U veljači 2009. godine raspisan je natječaj za uređenje istočnog krila doma. Prvi je bio za zapadno krilo. Natječaj je poništen, ustvrdila je Raos, zbog recesije i teškog financijskog stanja u zemlji.

Vještačenjem je utvrđeno da Adaptacija nije vodila građevinski dnevnik i da nije bilo zapisnika o primopredaji izvršenih radova. Dodatni ugovor je neuobičajen, smatra vještak, jer je u početnom ugovoru ugovorena rekonstrukcija 124 kupatila u manjem obujmu, a onda dopunskim ugovorom novi radovi za pet, odnosno, 24 i po kupatila. Radovi su se teško mogli nazvati nepredviđenima budući da se mogu pojaviti u povećanju investicije do maksimalno 25 posto. Dodatni ugovor nema obrazloženje novog ugovorenog iznosa, niti je moguće prepoznati jasan opis predmeta ugovorenih radova i ugovorene cijene, navedeno je u obrazloženju optužnice protiv Raos i Mužinića. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara