Ravnateljstvo policije: Šatoraši lažu, proglasili su četnikom policajca koji je 1991. imao 3 godine

Ravnateljstvo policije: Šatoraši lažu, proglasili su četnikom policajca koji je 1991. imao 3 godine

Foto: Željko Lukunić / Pixsell

"NAJVEĆI napad na policijske službenike i policijsku službu do sada", sintagma je kojom je Ravnateljstvo policije opisalo napise pojedinih desničarskih medija i izjave pojedinaca o događajima na Trgu sv. Marka 28. i 29. svibnja, kada su se šatoraši prosvjedovali na trgu i sklonili se u Markovoj crkvi.

"Aludirajući na besmislicu prema kojoj okupljeni ne trebaju postupati po naredbi policijskog službenika, koji je navodno provocirao okupljene obraćajući im se na srpskom jeziku, možemo samo dati zakonsko pojašnjenje", poručuju iz Ravnateljstva policije, te objašnjavaju da su policajci zakonom ovlašteni građanima izdavati upozorenja i naredbe.

"Također nije nevažno napomenuti da se upozorenja i naredbe mogu izdavati usmeno, pisano ili na drugi način (rukom, znakovima ili svjetlosnim i zvučnim signalima), a građani su dužni postupiti po njima u svrhu uspostave narušenog javnog reda i mira ili u drugim situacijama", stoji u reagiranju Ravnateljstva policije.

Proglasili četnikom policajca koji je 1991. imao tri godine

Nadalje, Ravnateljstvo policije objašnjava da je interventna policija osposobljena za osiguravanje mirnih okupljanja i javnih prosvjeda, sprječavanje narušavanja javnog reda te uspostavljanje javnog reda narušenog u većem opsegu, blokadu određenih prostora i objekata, osiguranje državne granice i drugih poslova, poduzimanje propisanih mjera u slučaju elementarnih nepogoda i epidemija i slično.

"Interventne snage policije samo jedne policijske uprave od njih 20, npr. PU zagrebačke godišnje sudjeluju u oko 280 javnih okupljanja, više od 50 preprata skupina navijača, više od 80 racija, te oko 300 asistencija i privođenja počinitelja teških kaznenih djela", tvrde iz Ravnateljstva policije, te dodaju da Interventnom jedinicom policije rukovodi njen zapovjednik, a ne ministar Ranko Ostojić "i nikako na način da se biraju 'lojalni i odani'".

"U navedenom postupanju sudjelovali su policijski službenici Interventnih jedinica policije iz ukupno 16 policijskih uprava te iz Policijske uprave zagrebačke. Niti jedan od njih ne zaslužuje da ga neodgovorni  pojedinci nazivaju 'rehabilitiranim četnicima' ili 'rehabilitiranim SAO Krajina milicajcima'. Posebno ne odobravamo prozivanje policijskih službenika imenom i prezimenom te davanje epiteta poput 'mrzitelja branitelja' i sličnih", poručuju iz Ravnateljstva policije.

Ovaj dio se, naime, odnosi na pisanje pojedinih ekstremističkih portala, koji su "rehabilitiranim četnikom" proglasili policajca kojeg je, kako se vidi na fotografijama s Markova trga, jedan od šatoraša uhvatio za vrat i gušio.

"Istine radi, na fotografiji se nalazi Stjepan Ursa, policijski službenik iz srca naše Slavonije, strastveni sportaš i uzorni policijski službenik za kojeg kolege i rukovoditelji imaju samo riječi hvale. Čovjek koji je 1991. godine imao 3 godine. Čija obitelj oplakuje svoje stradale u Domovinskom ratu i još uvijek traga za nestalima. Sin dragovoljca i hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata", stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.

Zbog policije izbjegnut incident

"Diskreditirajući na taj način policijske službenike, nastavilo se s tvrdnjama o uporabi prekomjerne i brutalne sile iako su policijski službenici, nakon nekoliko upozorenja i naredbe o mirnom razilasku, započeli s primjenom najblažeg sredstva prisile, tjelesne snage, kako su po zakonu dužni. Naglašavamo kako ozlijeđenih osoba nije bilo, već je došlo do napada na jednog policijskog službenika", ističu iz Ravnateljstva policije.

U priopćenju se naglašava da su policajci na Markovom trgu postupali u skladu s važećim propisima, zbog čega uostalom nije došlo ni do kakvog incidenta.

"Niti jednom gestom, pokretom ili postupkom policijski službenici tijekom postupanja 28. i 29. svibnja nisu uvrijedili niti omalovažili okupljene branitelje. Ali je zato za svaku osudu ono što su ti policijski službenici i službenice u obavljanju svog posla u ta dva dana doživjeli: po njima se pljuvalo i psovalo, nazivalo ih se četnicima, krvoločnicima, uzvikivalo kako ih treba biti sramota, da će izgubiti posao, da znaju tko su i gdje žive. Za posebnu je osudu ophođenje dijela okupljenih prema policijskim službenicama koje su bile izložene teškom vrijeđanju i psovanju s jedne strane kao žene i s druge strane kao policijske službenice u obavljanju svog posla", priopćilo je Ravnateljstvo policije.

Lažu da nisu imali lijekove

Također, u nastojanu da se policajce prikaže kao neuhmane osobe koji ne poštuju osnovne ljudske potrebe, u medije je plasirana informacija kako policija nije propuštala lijekove, što nije točno, tvrdi Ravnateljstvo policije.

"Naime, prije početka samog postupanja i tijekom cijelog postupanja okupljenima su bile na raspolaganju dvije ekipe Hitne medicinske pomoći, a liječnička je pomoć na traženje pružena svakome, bilo da se nalazio u crkvi, bilo izvan. Lijekovi su se nesmetano donosili", priopćilo je Ravnateljstvo policije.

Kršili zakone, a prave se ludi

"Prihvaćamo kako svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ono svakako treba biti argumentirano i ne smije se temeljiti na iskrivljenim činjenicama. Pozivanje na opravdanost građanskog neposluha jer je policija postupala neustavno i nezakonito nikako ne stoji. Policija postupa na temelju zakona koji su usklađeni s Ustavom", navodi se u priopćenju.

Iz Ravnateljstva policije objašnjavaju da prosvjed šatoraša nije bio prijavljen, te da su bili upozoreni da se na Markovom trgu mogu zadržati najkasnije do 22 sata. Budući da nakon 22 sata nisu napustili Trg, izrečeno im je prvo upozorenje, a potom i naredba da se mirno raziđu ili će u protivnom biti uporabljena sredstva prisile.

"Policijski su službenici potom započeli sa zakonitom primjenom policijskih ovlasti s ciljem razdvajanja okupljenih i udaljenja s prostora Trga sv. Marka. Uslijed toga okupljeni su se povukli u unutrašnjost crkve te je policija, poštujući pravnu autonomiju crkve, u tom trenutku prekinula s postupanjem. Koliko se daleko išlo u širenju panike i dezinformacija, govori i objava medija kako je policija uređajima ometala signale mobilnih uređaja kako okupljeni ne bi komunicirali, iako se na gotovo svakoj fotografiji i video snimci nastalim tijekom ta dva dana može vidjeti kako netko komunicira putem mobilnog uređaja. Policija nije koristila uređaje za ometanje signala prema okupljenima. Pritužbi na postupanje policije nije bilo, a uporaba sredstava prisile je bila opravdana i zakonita", tvrde iz Ravnateljstva policije.

Nijedan policajac to nije zaslužio

"Niti jedan hrvatski policajac koji časno radi svoj posao ne zaslužuje da ga se zbog toga pogrdno naziva 'brutalnim jurišnikom na invalide', 'one koji batinaju invalide i žene', oni koji 'jurišaju na crkvu'.

Novinarima i medijskim djelatnicima omogućen je njihov rad i izvješćivanje u interesu pravovremenog i istinitog informiranja javnosti. Policijski su službenici medijske djelatnike zamolili da se pomaknu ukoliko je to bilo potrebno radi njihove sigurnosti budući da se sve zbivalo na relativno malom prostoru i nikakvih pritužbi u tom smislu nije bilo.
  
Bez komentara ćemo ostaviti 'stručnjake za sigurnost' koji se javno hvale da su davali upute kako zaustaviti policijske službenike podižući im vizir i napadajući dijelove vrata i glave te kako je najbolje napasti oči.

Zaključno napominjemo kako policijski službenici ne mogu stranački djelovati, a postupaju po zakonu i na način propisan zakonom, u ovom slučaju s maksimalnom tolerancijom", zaključuje se u reagiranju Ravnateljstva policije.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara