Referendum o Plominu C propao, 94 posto birača glasalo protiv

Referendum o Plominu C propao, 94 posto birača glasalo protiv

Foto: Facebook

"NA DANAS održanom lokalnom referendumu o izgradnji Plomina C, građani Labinštine jasno su poručili da ne žele termoelektranu na uvozni ugljen u svojem dvorištu", tvrdi Greenpeace Hrvatska.

Na referendumu se protiv izgradnje, kako je priopćio Greenpeace, izjasnilo 94 posto građana Labinštine koji su izašli na referendum. Ukupna izlaznost na referendum prema neslužbenim rezultatima bila je 36 posto, što znači da je referendum propao. Da bi rezultati lokalnog referenduma bili obvezujući, na birališta mora izaći više od polovice registriranih birača.

"Već godinama tvrdimo da je Plomin C ekonomski, ekološki i zdravstveno štetan projekt. Građani nisu povjerovali HEP-ovim obećanjima da će lokalna zajednica profitirati od Plomina C nego ga je nevjerojatnih 94 posto posto odbacio. Taj podatak Vlada ne smije ignorirati", izjavio je Marko Gregović, voditelj energetskog i klimatskog programa Greenpeacea Hrvatska.

"Pozivamo vladajuću koaliciju da prestane demonstrirati silu i da posluša demokratsku volju građana te odbaci ovaj štetan projekt. Osim toga, tražimo ih da objave pod kojim uvjetima bi japanski Marubeni, višekratno osuđivan za korupciju, trebao graditi Plomin C. HEP i Vlada moraju biti transparentni oko ovako velikih projekata – trebaju objasniti zašto bi itko plaćao duplo skuplju električnu energiju iz Plomina C od one koja je dostupna na europskom tržištu" zaključio je Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije.

Birači su odgovarali na referendumsko pitanje "Jeste li za izgradnju Termoelektrane Plomin C 500 na ugljen?". Referendum je organizirala tamošnja lokalna samouprava, koja se protivi uporabi ugljena, smatrajući ga opasnim za okoliš i zdravlje ljudi, te se zalaže za korištenje plina kao energenta buduće termoelektrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara