Referendumsko pitanje o monetizaciji autocesta ide na ocjenu ustavnosti

Referendumsko pitanje o monetizaciji autocesta ide na ocjenu ustavnosti

Foto: Hina

ODBOR za Ustav predložio je Saboru da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja inicijative 'Ne damo naše autoceste', ali i sugerirao da prije konačne odluke zatraži očitovanje Suda EU, što bi čitavu proceduru moglo odgoditi za više od godinu dana.

Predsjednik Odbora SDP-ov Peđa Grbin upozorio je da se ne predlaže samo zabrana davanja autocesta u koncesiju, nego i apsolutna zabrana koncesioniranja svih javnih cesta, što opovrgava sindikalist Mijat Stanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Usvajanjem takvog referendumskog pitanja niti na jednoj javnoj cesti u Hrvatskoj, odnosno niti na jednom dijelu bilo koje javne ceste u Hrvatskoj ne bi se mogla zasnovati koncesija za usluge kao što su telekomunikacijske usluge, usluge oglašavanja, usluge zbrinjavanja otpadnih voda i otpada, prateće i pomoćne usluge prijevoza pa i one usluge koje se odnose na trgovinu i ugostiteljstvo", rekao je Grbin.
 
"I mi smo sretni što ovo ide na Ustavni sud zato što je ovaj Odbor očito zlonamjerno tumačio ovo naše referendumsko pitanje. Ustavni sud je svakako puno stručniji i od njega očekujemo odluku da je naše pitanje ustavno i očekujemo što brže raspisivanje referenduma", rekao je Stanić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara