Riječki SDP najavljuje raskol u stranci! "Ovo je neljudski prema Liniću"

Riječki SDP najavljuje raskol u stranci! "Ovo je neljudski prema Liniću"

Foto: Hina

KAKO se i očekivalo, riječki SDP je napao premijera Zorana Milanovića zbog smjene ministra financija Slavka Linića. Riječki SDP-ovci izrazito su lojalni i privrženi Liniću pa je raskol u stranci zbog ovakve Milanovićeve odluke bio i očekivan.

Linić je, naime, punih deset godina obnašao dužnost gradonačelnika Rijeke, do 2000. godine kad je u Vladi Ivice Račana postao potpredsjednik zadužen za gospodarstvo. Najzaslužniji je za stvaranje jakog SDP-a u Rijeci, kojeg ni HDZ u vrijeme Franje Tuđmana nije mogao ugroziti. Pod Linićevom paskom stasali su današnji riječki SDP-ovci koji obnašaju najviše dužnosti na lokalnoj razini, od gradonačelnika do župana.

Da se riječki SDP neće olako pomiriti s činjenicom da ih Milanović o Linićevoj smjeni ništa nije pitao, svjedoči i činjenica da su se u poslijepodnevnim satima sastali kako bi dogovorili zajedničku strategiju za sutrašnju sjednicu Predsjedništva SDP-a, koja će zasigurno biti burna jer riječki SDP od Milanovića očekuje očitovanje o odluci da smjeni Linića bez da se o tome raspravljalo u stranci.

Obersnel: Očito se ovdje radi o dubokom nerazumijevanju, nepremostivom jazu, nepotrebnom pokazivanju mišića i izravnoj odluci premijera

"Način na koji se premijer odlučio riješiti ministra financija za mene je doista neočekivan postupak, nimalo kolegijalan i nimalo ljudski. Ovakve se odluke raspravljaju na tijelima stranke. Definitivno se poruke o smjenama ne šalju putem medija. Duboko sam razočaran kao član stranke, ali i na posve ljudskoj razini kao kolega i prijatelj obojice aktera ove priče", rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel nakon što je premijer Zoran Milanović smijenio Linića.

"Kada odlučite smijeniti ministra koji je uspio u svom resoru načiniti najveći broj reformi, koji je od strane javnosti najbolje ocijenjeni član Vlade i prepoznat kao vrijedan radnik - onda, po meni, morate imati puno snažniji i jasniji razlog od nekakvih intriga i onih koji bezimeni već mjesecima udaraju po ministru financija u medijima. Očito se ovdje radi o dubokom nerazumijevanju, nepremostivom jazu, nepotrebnom pokazivanju mišića i izravnoj odluci premijera. Radi se o odluci koju je donio iz meni nepoznatih razloga", rekao je Obersnel i dodao:

"Sve dok postoje zakonom propisani postupci za utvrđivanje nečije stvarne odgovornosti, treba koristiti te postupke, provesti istrage i pričekati okončanja postupaka. Sve suprotno tome ples je po žici koju su rastegli mediji, i to mi se ne sviđa. Što se optužbi tiče, u ovoj zemlji još uvijek istrage provode nadležna tijela a ne mediji. Mislim da će Linić jako nedostajati u Vladi iako osobno izuzetno cijenim gospodina Lalovca kao najavljenog budućeg ministra. Izgubio sam povjerenje u vrijednost i važnost komunikacije unutar stranačkih tijela, u predsjednikovo poštovanje prema bazi stranke. Ne osporavam pravo premijera da bira i razrješava ministre, ali niti jedan premijer do sada nije postavljen ukazom nego upravo voljom svoje baze", rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

"Nećemo osnivati novu stranku, ali imamo pravo na svoje stajalište"

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Vojko Obersnel večeras je nakon proširenog sastanka tog odbora izjavio da riječki SDP neće osnivati novu stranku, niti izlaziti iz SDP-a, no, kako je istaknuo, imaju pravo na svoje stajalište koje su uvijek imali, a u novijoj povijesti se pokazalo da nikad nisu pogriješili.

Kako je rekao Obersnel, sastanak su organizirali da bi prijateljski prokomentirali današnje događaje vezane uz smjenu ministra financija Slavka Linića.

"Kao legalisti, poštujemo donesene odluke i ne smatramo da su počinjene statutarne pogreške. Sve što je učinjeno je pravo predsjednika Vlade i stranke, samo je upitan način na koji se to obavilo", rekao je. Želimo dalje nastaviti stranački rad pripremajući se za izbore za Europski parlament, a o svemu ostalome ćemo razgovarati na stranačkim tijelima, dodao je Obersnel.

Na sastanku zatvorenom za javnost, osim članova riječkog Gradskog odbora, bili su i gradski vijećnici SDP-a. Obersnel je rekao da riječki SDP-ovci uvažavaju predsjednika stranke i njegove odluke, ali isto tako uvažavaju i dugogodišnjeg člana Slavka Linića. Obersnel je istaknuo da Linić uživa potporu svih članova riječkoga Gradskog odbora SDP-a te nitko od sudionika sastanka nije očekivao smjenu Linića na ovaj način.

Gostujući na HRT-u Obersnel je kazao kako se protiv Linića vodila medijska hajka.

"Ne znam tko stoji iza medijske hajke, ali činjenica je da se u zadnjih nekoliko mjeseci javlja čitav niz tekstova od imenovanih i neimenovanih izvora. Vjerujem da će institucije istražiti je li netko učinio kazneno djelo. Na temelju insinuacija se nikoga ne može okriviti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o odnosima s premijerom Milanovićem, kazao je kako će se sve vidjeti kada Milanović dođe u Rijeku.

"To će se vidjeti skoro prilikom posjeta Milanovića Rijeci. Moje mišljenje je da sam razočaan ovakvim postpukom, jer se radi o bitnom članu SDP-a. Ovakav potez je trebao biti odrađen na potpuno drugačiji način", kazao je Obresnel.

Komadina: Riječki i županijski SDP bit će još jači

Primorsko-goranski župan i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina izjavio je kako vjeruje da će riječki i županijski SDP nakon smjene ministra Slavka Linića biti još jači" dodajući, "što god to značilo, politički jači".

Na novinarski upit hoće li Linićeva smjena izazvati potres i posljedice u primorsko goranskom SDP-u, Komadina je danas u Čavlima rekao kako mu nekad čini da se nekim odlascima zapravo nešto i jača, te da vjeruje kako će riječki i županijski SDP biti još jači, što god to značilo, politički jači. Za Komadinu je pitanje tko je ovim sukobom napravio više štete SDP-u Linić ili Milanović hipotetsko. "Teško je reći, to je uvijek hipotetska priča, što bi bilo kad bi bilo. Definitivno imamo problema s rejtingom stranke, zato je odgovornost na svima nama pogotovu najveća onoga koji je prvi, predsjednika Vlade", ocijenio je Komadina.

"Na predsjedniku je da stranka bude stabilna, da stabilna stranka vodi stabilnu Vladu, a stabilna Vlada može uspješno voditi Hrvatsku. Na njima je zadatak i na nama svima da se dogodi gospodarski rast i radna mjesta, a ne da se bavimo stranačkim međusobnim prepucavanjima", rekao je župan Komadina

Kako je rekao, predsjednik stranke Milanović njega ga osobno nije konzultirao u vezi sa smjenom ministra Linića, o tome nije imao informaciju, iako je, kako je rekao, predmnijevao, da će, s obzirom na rasplet situacije, do takvog scenarija doći. Komadini je žao zbog odlaska ministra financija Linića, jer je riječ o kolegi i ministru koji je podnio veliki teret. Zahvalio mu je u ime svih "koji ga poznaju i u ime ovoga kraja."

Dodao je kako jučer rekao da se poteze mora vući odgovorno u interesu stranke, prije svega u interesu Vlade, odnosno Republike Hrvatske. "Više od toga danas nemam što posebno dodati, sutra je Predsjedništvo stranke, čut ćemo o argumentaciji, što i kako se radi, a danas smo dijelom čuli na tiskovnoj konferenciji, rekao je Komadina.

Na upit je li stranka sada stabilna, Komadina je odgovorio da je stabilna. "A čujte, stabilna je, sve je stabilno, kad se netko iskrca s broda, brod ne mora potonuti", naglasio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara