Rim zaprijetio, ali don Grubišić ne namjerava odustati: Vjerujem u autoritet istine, a ne u istinu autoriteta

Foto: Arhiva

NEZAVISNI zastupnik i umirovljeni svećenik don Ivan Grubišić reagirao je na upozorenje iz Rima, ali i Splitsko-makarske nadbiskupije zbog toga što se, unatoč ranijim upozorenjima, nastavlja aktivno baviti politikom.

Don Grubišić izjavio da se ne namjerava povući iz politike unatoč upozorenjima Kongregacije za klerike da bi ga to moglo koštati svećeništva.

"Oni mene mogu izbaciti iz svećeništva, ali iz mene ne mogu izbaciti vjeru"

"Oni mene mogu izbaciti iz svećeništva, ali iz mene ne mogu izbaciti vjeru, ona je dio mene, i ja se neću mijenjati zato što to netko od mene traži ili na silu provodi. Vjerujem u autoritet istine, a ne u istinu autoriteta", izjavio je novinarima u Saboru.

Također je istaknuo da je u Sabor došao voljom građana te da je svećenik u mirovini. "Što se tiče navodnih stavova Kongregacije za kler, što su oni odlučili - ja nisam vidio, a ako nisam vidio - ne mogu niti komentirati", rekao je. Rekao je i da je danas pisao Splitsko-makarskom ordinarijatu te najavio da će sadržaj pisma objaviti sutra.

Podsjećamo, ordinarijat Splitsko-makarske nadbiskupije danas je priopćenjem odlučio još jednom upozoriti javnost na djelatnost don Ivana Grubišića.

Žale zbog neposlušnosti

"Nadbiskup je ponovno zamolio don Ivana da ozbiljno preispita kao svećenik svoje odluke, da se odrekne svakog javnog političkog djelovanja kako bi mu kanonska kazna obustave-suspenzije mogla biti povučena, čime bi se on mogao ponovno dopušteno vratiti obnašanju svećeničkih dužnosti", piše u priopćenju.

Napominje se kako je nadležna Kongregacija za kler u Rimu pismom od 5. lipnja 2012. odgovorila don Ivanu Grubišiću u kojem je izrazila "žaljenje zbog don Ivanove otvorene i tvrdokorne neposlušnosti crkvenim zakonima i vlastitom ordinarijatu preuzevši mjesto zastupnika u Hrvatskom saboru".

"Utok koji je don Ivan uputio Kongregaciji za biskupe, nadležna Kongregacija za kler je ocijenila neutemeljenim", napominje Nadbiskupija dodajući da Kongregacija za kler formalno opominje don Ivana Grubišića da se strogo drži zahtjeva koje mu je izrekla mjerodavna crkvena vlast u Dekretima obustave-suspenzije.

Prijete mu kaznama

"Ista Kongregacija izričito upozorava velečasnog Grubišića da će u slučaju ustrajnosti u neposluhu biti podvrgnut drugim kanonskim kaznama ne isključujući otpuštanje iz kleričkog staleža. Na poziv splitsko-makarskog nadbiskupa u ordinarijatu u Splitu, 23. lipnja 2012., susreli su se don Ivan Grubišić i nadbiskup Marin Barišić. Tom je prigodom don Ivan upoznat s navedenim pismom-odgovorom Kongregacije za kler od 5. lipnja 2012. godine", stoji u priopćenju. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara