Rodbina u Brnu dočekala preživjele iz "autobusa smrti"

Rodbina u Brnu dočekala preživjele iz "autobusa smrti"

Foto Jure Mišković (Cropix)

KAKO javlja češki internet portal novinky.cz, zrakoplov s ozlijeđenim češkim turistima sletio je u Brno negdje oko 20 sati. U Zračnoj luci dočekala ih je rodbina.

Dio ozlijeđenih putnika bit će prebačen u vojnu bolnicu, a dio u bolnicu u Brnu. Četiri putnika bit će prebačeni u Prag.

Podsjetimo kako smo ranije javljali lakše ozlijeđeni češki turisti otputovali su avionom u Češku iz zadarske zračne luke. Njih 23, oko 18 sati poletjeli su vojnim avionom koji je pripremila češka vlada. Krenuli su iz zračne luke Zemunik u Zadru, a svratili u Zagreb, u kojem će ukrcati ozlijeđenu 60-godišnju Čehinju koja se liječila u KB Dubrava. S njima u avionu je medicinsko osoblje, psiholozi, a za teže ozlijeđene pripremljeni su i bolnički kreveti.

Iz bolnice u Gospiću danas je pušteno 35 Čeha, dok ih je pet teže ozlijeđenih, još uvijek na liječenju.

Ispitivali putnike o okolnostima nesreće

Dok se češki turisti oporavljaju se od šoka, pomoć im pružaju psiholozi, a istovremeno na površinu isplivavaju detalji katastrofalne nesreće čija je bilanca 8 mrtvih i 43 ozlijeđenih.

Oko 17 sati  u tri kombi vozila hrvatske policije do Zemunika gdje se nalazi češki zrakoplov prebacilo se 17 lakše ozlijeđenih putnika. Šest osoba prevozilo se sanitetskim vozilima s obzirom na njihovo loše zdravstveno stanje. U koloni do Zemunika je i češki veleposlanik u Hrvatskoj, Karel Kuehnl

Pet najteže ozlijeđenih putnika iz autobusa smrti ostat će u bolnici u Gospiću. Danas popodne potvrđena je informacija kako su istražitelji iz Češke ispitvali putnike o okolnostima nesreće.

Lakše ozlijeđeni vraćaju se već danas, ostali u sljedeća dva dana

Podsjetimo kako je u zadarsku zračnu luku po ozlijeđene češke turiste stigao zrakoplov sa 4-ero djelatnika medicinskog osoblja.

Šok i nevjerica još uvijek vladaju među pacijentima koji su preživjeli vožnju smrti, a tijekom jutra u gospićkoj su im bolnici pomoć pružali psiholozi iz Češke.

"To je bio strašan udarac, vidjele su mrtve i svi su u šoku. Veselili su se odlasku na more, a na kraju je ovako završilo. Mislim da sada svi jedva čekaju odlazak kući i da će se tek tada moći krenuti oporavljati", rekla je u razgovoru za Media servis češka konzulica iz Rijeke Jindra Mala.

Ostali pacijenti se još uvijek oporavljaju i krenut će svojim domovima čim im to odobre liječnici, kaže ravnateljica Opće bolnice Gospić Marija Vrkljan Ilijevski.

"Oni koji ostanu, ovisno o svom zdravstvenom stanju, bit će upućeni sutra ili prekosutra  ili već u jednom od sljedećih dana", istaknula je ravnateljica Vrkljan Ilijevski.

Blizanci Martin i Jakub nastavili prema Baškoj

Dobra vijest stigla je iz zagrebačke bolnice Rebro. Dvije teško ozlijeđene djevojčice sinoć su operirane i trenutno su stabilno, kaže dežurni kirurg Tomislav Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Djevojčice su sinoć operirane i danas su dobro, urednih nalaza i liječenje teče prema planu", rekao nam je Luetić.

Ljetovanje u Baškom Polju nastavit će 10-godišnji blizanci Martin i Jakub sa svojom tetom Radkom jer je to želja njihovih roditelja koji su se odlučili na povratak u Češku.

"Zato što imamo prijatelje u Baškom Polju koji su išli automobilima i tamo imaju smještaj pa smo se odlučili da nećemo prekidati praznike", rekla je teta blizanaca, koja je novinaru Češkog radija ispričala kako je doživjela prometnu nesreću.

Bolnica u Gospiću napravila je maksimum

"Sjedila sam sama na sjedalu, na lijevoj strani iza vozača i nisam spavala, nego samo drijemala. U trenutku sam postala svjesna, odmah sam ustala i prvo sam zvala Jakuba i Martina", prisjetila se Radka.

U Zadar je stigao i zamjenik češkog ministra vanjskih poslova Tomaš Dub koji je zahvalio hrvatskim vlastima na odličnim reakcijama nakon jučerašnje tragedije. Domaće interventne ekipe pohvalio je jučer i ministarski trojac Ostojić, a u nekoliko navrata izvrsnost je istaknula i češka konzulica Jindra Mala.

"Gospićka bolnica je napravila svoj maksimum i stvarno su svi pacijenti bili dobro zabrinuti", rekla je češka konzulica.

Bio je pospan

Istodobno, na površinu isplivavaju detalji stravične nesreće.

Češki mediji prenose kako je jedan vozač sat vremena prije tragedije pretjecao unesrećeni autobus koji je pri tom krenuo prema njemu, ali kada mu je potrubio, vratio se u svoj trak. Bilo je, kaže, evidentno da je pospan. Preživjeli suvozač iz češkog autobusa kaže da se ničega ne sjeća jer je spavao.

Službeno, uzroci nesreće još se utvrđuju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara