Roditelji traže "Tijanin zakon": U potragu za nestalom djecom odmah, a ne tek nakon 48 sati

Foto: Blic.rs

RODITELJI monstruozno ubijene 15-godišnje Tijane Jurić iz Subotice uključili su se u inicijativu za izmjenu Zakona o policiji, prenose srpski mediji.

Taj zakon sad propisuje rok od 48 sati nakon kojeg počinje potraga za nestalom osobom, a on bi bio zamijenjen "Tijaninim zakonom", prema kojem bi policija krenula u potragu odmah po prijavi nestanka djeteta.

Izmjena zakona kojom bi se omogućilo da policija odmah krene u potragu za nestalom djecom može ući u proceduru ako 30.000 građana to podrži potpisima.

"Čak i ako dijete samovoljno ode, nema veze, samo neka ga nađu što prije. Poslije svega što se dogodilo želim da se promijeni svijest našeg društva. Neka iz ove tragedije barem nešto dobro ispadne", rekao je za Blic Tijanin otac Igor Jurić.

Srbija je i ranije mijenjala zakone na inicijativu građana i imenovala ih prema stradaloj djeci. Tako je u travnju 2013. godine usvojen "Marijin zakon" - Zakon o posebnim mjerama za sprječavanje kaznenih djela protiv spolne slobode prema maloljetnicima. Zakon nazvan po djevojčici Mariji iz Novog Sada, koja je silovana i ubijena, stao je na kraj slobodnom kretanju pedofila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara