Rusija premješta 30 članova Greenpeacea u zatvor u Sankt Peterburg

Rusija premješta 30 članova Greenpeacea u zatvor u Sankt Peterburg

Ilustracija: YouTube

TRIDESET članova posade Greenpeacea pritvorenih nakon akcije na naftnoj platformi u Arktiku trenutno su na putu iz Murmanska u zatvor u Sankt Peterburg, izvijestila je u petak nevladina organizacija koja ne zna koji su razlozi njihova premještaja.

"Greenpeace International doznaje iz diplomatskih izvora da se trideset muškaraca i žena koji su u Rusiji u pritvoru nakon mirne akcije na naftnoj platformi u Arktiku, premještaju iz pritvora u Murmansku u zatvor u Sankt Peterburgu", ističe ta organizacija u priopćenju.

"Odvjetnici Greenpeacea nisu upoznati s razlozima tog premještaja", dodaje.

"Oni uopće ne bi trebali biti u zatvoru"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica Greenpeacea Danielle Taaffe rekla je za agenciju France Presse da je informaciju potvrdilo "nekoliko diplomata".

"Oni uopće ne bi trebali biti u zatvoru. Trebali bi se vratiti svojim obiteljima i nastaviti svoj život", rekao je direktor Greenpeace Internationala Kumi Naidoo.

Aktivisti su prosvjedovali protiv naftnih bušotina na Arktiku gdje su se nalazili četiri dana na brodu Arctic Sunrise. Ruski tužitelji optužili su ih za gusarenje nakon što su se dvojica aktivista popela na jednu naftnu platformu. Kazne za gusarenje u Rusiji se penju do 15 godina zatvora, uz novčanu kaznu od pola milijuna rubalja (oko 15 tisuća dolara). Aktivisti su iz 18 zemalja, među kojima su Australija, Brazil, Kanada, Danska, Francuska, Novi Zeland, Rusija, Velika Britanija, itd.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara