Rusija prijeti: Zbog sankcija će rasti cijene energije u Europi

Rusija prijeti: Zbog sankcija će rasti cijene energije u Europi

Foto: FaH

RUSKO ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu da će sankcije Europske unije protiv Rusije zbog krize u Ukrajini "neizbježno" dovesti do porasta cijene energije u Europi.

"Pokrenuvši val sankcija, Bruxelles svojevoljno stvara prepreke daljnjoj suradnji s Rusijom u tako ključnom području kao što je energija. To je nepromišljen i neodgovoran potez. On će neizbježno dovesti do rasta cijena na europskom tržištu", stoji u priopćenju ministarstva.

Europska unija dogovorila je novi paket sankcija koje bi trebale gospodarski pogoditi Rusiju. To su financijske sankcije, ograničenje pristupa europskom tržištu kapitala za ruske državne banke, sankcije vojno-obrambenom sektoru i mjere koje se tiču visoke tehnologije u naftnoj industriji.

Nema sankcija za banke

Iz sankcija će biti izuzete podružnice ruskih banaka u EU-u, izjavili su Reutersu neimenovani izvori u Bruxellesu i Beču.

To znači da će Sberbank i banka VTB moći normalno raditi u zemljama članicama Unije, rekao je izvor navodeći da će Bruxelles te iznimke pažljivo nadzirati kako bi se spriječile zloporabe.

Taj je potez posebno olakšanje za Austriju gdje se nalaze europske centrale dviju ruskih banaka u državnom vlasništvu, kažu izvori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sberbank Europe ima podružnice diljem središnje i istočne Europe nakon što je 2012. kupila istočnoeuropski dio austrijske Volksbank, a VTB Bank osim u Austriji djeluje u Njemačkoj i Francuskoj.

Mađarska i Slovačka također smatraju da se najnovije europske sankcije ne bi trebale odnositi na ruske banke u EU-u kako se ne bi omele njihove operacije na terenu.

Europske sankcije trebale bi biti objavljene u četvrtak, a na snagu stupiti u petak.

Drugi Hladni rat?

Češka vlada objavila je u srijedu da sankcije protiv Rusije ne bi trebale naštetiti češkom gospodarstvu, ali je upozorila da bi dugotrajan trgovinski rat između Rusije i Unije mogao dovesti do novog Hladnog rata.

"Ni za EU niti za Rusiju ne bi bilo dobro uvlačenje u dugotrajan trgovinski rat, kao ni to da se neka nova gospodarska i politička Željezna zavjesa pojavi na istočnoj ukrajinskoj granici", priopćio je češki premijer Bohuslav Sobotka.

Češki izvoz u Rusiju iznosio je prošle godine 5.67 milijardi eura ili 3,7 posto ukupnog izvoza te zemlje koja iz Rusije uvozi 5,5 posto ukupnog uvoza. Samo maleni dio robne razmjene odnosi se na vojni materijal.

Češko gospodarstvo snažno se oporavlja od dugotrajne recesije koja je okončana 2013. Ministarstvo financija za ovu godinu predviđa rast od 2.7 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara