Rusija uzvraća i uvodi sankcije Zapadu, "Plinska princeza" i "Kralj čokolade" u utrci za Ukrajinu

Foto: Guliver Image/Getty Images

RUSIJA je na proširene sankcije zapadnih vlada zbog aneksije Krima uzvratila sličnim mjerama, prenose u petak ruske agencije pozivajući se na ministarstvo vanjskih poslova.

SAD i EU su uveli dva kruga sankcija koji se odnose na uskraćivanje viza i zamrzavanje imovine ruskim dužnosnicima, parlamentarnim zastupnicima i drugim saveznicima predsjednika Vladimira Putina kako bi kaznili Moskvu zbog pripajanja ukrajinskog Krima.

"Takve mjere, naravno, ne mogu proći bez reakcije. Ruska je strana kao odgovor poduzela mjere koje su uvelike odraz zapadnih sankcija", kazao je glasnogovornik ministarstva Aleksandar Lukaševič. Nije podrobnije objasnio prirodu sankcija niti listu zapadnih dužnosnika na koje bi se te sankcije odmah primijenile.

SAD i EU su upozorili da su spremni nametnuti široku lepezu sankcija koje bi pogodile cijele sektore ruskog gospodarstva ukoliko Putin zaoštri krizu, tj. ukoliko se okomi na dijelove istočne i južne Ukrajine.

Porošenko najavio kandidaturu za ukrajinskog predsjednika, Kličko odustaje?

Ukrajinski milijarder, proeuropski orijentirani političar i nekadašnji ministar Petro Porošenko, po anketama favorit na predsjedničkim izborima koji će se održati 25. svibnja, u petak je službeno najavio svoju kandidaturu. "Odlučio sam se kandidirati za funkciju predsjednika države", rekao je Porošenko za ukrajinski Interfax, dodavši kako će kandidaturu izbornom povjerenstvu podnijeti u subotu.

Ovaj 48-godišnji zastupnik i poslovni čovjek čije je bogatstvo časopis Forbes procijenio na 1,6 milijarda dolara obećao je da će osnovati novu modernu i učinkovitu vojsku koja će braniti suverenitet i integritet Ukrajine.

Jedini ukrajinski oligarh koji je otvoreno podupro proeuropski prosvjedni pokret okončan svrgavanjem s vlasti predsjednika Viktora Janukoviča, Porošenko se predstavlja kao kompromisna osoba: dužnost ministra vanjskih poslova obavljao je od 2009. do 2010. dok je predsjednik bio Viktor Juščenko, a potom je od ožujka do studenoga bio Janukovičev ministar gospodarstva.

U njegovu je vlasništvu tvrtka Roshen koja proizvodi čokoladne proizvode, a čiji je uvoz Rusija zabranila prošlog ljeta, kao i televizijski Kanal 5 koji je 2004. otvoreno podupirao Narančastu revoluciju, a u studenome i prosvjednike na Majdanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po istraživanju javnog mišljenja čiji su rezultati objavljeni ovaj tjedan osvaja 24,9 posto biračkih glasova, što je velika prednost u odnosu na bivšeg boksačkog prvaka Vitalija Klička koji dobija 8,9 posto i bivše premijerke Julije Timošenko za koju se odlučilo 8,2 posto Ukrajinaca.

Kličko bi, kako pišu ukrajinski mediji u subotu mogao objaviti da odustaje od kandidature kako bi podupro Porošenka. Oni su u četvrtak u Londonu rekli kako žele surađivati. "Želimo se boriti, no ne jedan protiv drugoga, već za budućnost Ukrajine", poručio je tada Kličko.

Porošenko je u petak rekao kako će u slučaju pobjede u svoj tim uključiti i rusofone predstavnike istočne i južne Ukrajine.

Tko će doći na čelo Ukrajine?

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko najavila je da će se kandidirati za predsjednicu, no njezina slava blijedi, dok je oligarh Petro Porošenko zvijezda u usponu.

"Potrebne su nam istinske reforme, ne imitacije", kazala je Timošenko novinarima u Kijevu u četvrtak. Ruskog predsjednika Vladimira Putina opisala je kao ukrajinskog "neprijatelja broj jedan" i obećala da će obnoviti ukrajinsku vojsku. No, najnovije ankete pokazuju da Timošenko podržava samo 8,2 posto Ukrajinaca. Njezina politička stranka Domovina ima potporu 22,2 posto birača, a Porošenkova 21,6 posto.

Ispitivanje javnog mnijenja, koje su provele četiri agencije i nevladine organizacije, pokazalo je da milijarder Petro Porošenko ima daleko veću potporu od 24,9 posto, dok bivšeg boksača Vitalija Klička podržava 8,9 posto birača. Porošenko bi u drugom krugu izbora dobio 46,3 posto glasova, a Timošenko 11,6 posto. Kada bi u drugi krug ušao Kličko, Porošenko bi u tom slučaju dobio 42,9 posto glasova, a Kličko 15,3 posto. Ispitivanje je provedeno od 14. do 19. ožujka na 1550 ispitanika iz cijele Ukrajine, prenosi Interfax.

Predsjednički izbori u Ukrajini održat će se 25. svibnja.

Timošenko (53) je dva puta obnašala dužnost premijerke i bila je predsjednički kandidat 2010. kada ju je tijesno pobijedio Janukovič. On je tada pokrenuo kampanju protiv nje i njezinih saveznika pa je ona 2011. završila u zatvoru zbog zloporabe ovlasti prilikom sklapanja plinskih ugovora s Rusijom 2009. Odslužila je dvije od sedam godina zatvora, a većinom ih je provela u bolnici u Harkivu. Puštena je na slobodu nakon što je Janukovič svrgnut s vlasti.

Poznata kao "plinska princeza" zbog svoje karijere u trgovini plinom, Timošenko je nedavno šokirala navodnom privatnom izjavom da bi Rusiju trebalo pretvoriti u spaljenu zemlju, a Ruse u Ukrajini pobiti. Ona je to demantirala, tvrdeći da je snimka telefonskog razgovora s članom parlamenta Nestorom Šufičem nastala u produkciji ruske obavještajne službe. Priznala je da je s njim razgovarala telefonom, ali tvrdi da su njezine riječi promijenjene montažom kako bi je se diskreditiralo. Skandal nije prošao nezamijećeno u Berlinu, gdje je predsjednik Bundestaga Norbert Lammert rekao da ona "nije prava osoba za dužnost predsjednika kao ni svrgnuti Viktor Janukovič".

Porošenko, poznat kao "kralj čokolade" nakon što se obogatio na slatkišima, prepreden je političar koji je radio za bivši režim, ali i održavao bliske veze s oporbom. Brzo je okrenuo leđa Janukoviču i postao popularan govornik na Majdanu. Dva puta bio je ministar - vanjskih poslova i trgovine i gospodarskog razvoja. Ruske vlasti nedavno su konfiscirale njegove tvornice čokolade Roshen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara