Ruska "crna lista" europskih dužnosnika izazvala gnjev EU

Ruska "crna lista" europskih dužnosnika izazvala gnjev EU

Foto: Hina

EUROPSKI dužnosnici kritizirali su u subotu rusku "crnu listu" s imenima 89 političara i vojnih dužnosnika kojima je zabranjen ulazak u Rusiju koja je razljutila Europu i pogoršala spor između Zapada i Rusije zbog sukoba u Ukrajini.

Moskva je proteklih mjeseci spriječila ulazak u zemlju nekolicini europskih političara, pozivajući se na povjerljivu listu čije pojedinosti nije objavila.

No, detalji su na vidjelo počeli izlaziti u petak, nekoliko dana nakon što je Rusija onemogućila ulazak konzervativnom njemačkom zastupniku Karlu-Georgu Wellmanu, predsjedniku njemačko-ukrajinske skupine prijateljstva u Bundestagu.

> Europski čelnici ponovili prijetnje, pozive Rusiji; Moskva odgovorila "crnom listom" dužnosnika EU

Reuters u subotu prenosi da je na listi 89 europskih političara i vojnih dužnosnika, kritičara ruske uloge na istoku Ukrajine.

U sukobu ukrajinske vojske i pobunjenika, koji je izbio u travnju 2014., poginulo je gotovo 6.300 ljudi. Zapad predbacuje Kremlju da podupire i naoružava proruske separatiste, što Moskva odlučno niječe.

Prema Reutersu koji je imao uvid u popis, njega je sastavilo rusko ministarstvo vanjskih poslova i ovoga tjedna poslalo Delegaciji EU-a u Moskvi.

"Ruske vlasti odlučile su podijeliti listu. Nemamo nikakve informacije o pravnom uporištu, kriterijima i postupku", rekla je glasnogovornica europske diplomatske službe.

Berlin zatražio pojašnjenje

Prema finskoj televiziji yle, na listi su uz Wellmana europska zastupnica zelenih Rebecca Harms, liberal i bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt te bivši predsjednik poljske vlade Jerzy Buzek.

Lista uključuje i zamjenika britanskog premijera Nicka Clegga, bivšeg europskog povjerenika za proširenje Stefana Fulea i francuskog intelektualca Bernarda-Henryja Levya.

Upitan o tom popisu tijekom posjeta Ukrajini, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je da će on naštetiti mirovnom procesu. "U vrijeme kada pokušavamo rješiti opasan sukob, ovo ne pridonosi tom cilju", rekao je njemački ministar.

Berlin je zatražio dodatna pojašnjenja od Moskve kako bi ljudi na listi znali zašto im je zabranjen ulazak u Rusiju i kako bi mogli pokrenuti odgovarajuće pravne radnje, izvijestilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova, navodi dpa.

EU je uvela sankcije, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za 151 Rusa i Ukrajinca zbog ruskog pripojenja Krima i potpore proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara