Ruski ratni brodovi spremni za Siriju: Intervencija je pitanje dana

Ruski ratni brodovi spremni za Siriju: Intervencija je pitanje dana

Foto: AFP

PREMA izvještajima agencija Interfax, koja se poziva na izvore iz zapovjedništva ruske mornarice, ruski ratni brodovi i marinci spremaju se krenuti prema sirijskoj luci Tartus.

Rusija u Tartusu ima svoju logističku bazu, te na ovaj način želi zaštititi svoju infrastrukturu i civilno osoblje u slučaju da građanski rat eskalira u tolikoj mjeri da postane prijetnja za njihovu sigurnost. "Brodovi Nikolaj Filčenkov, Ceasar Kunikov i remorker SB-15, zajedno s marincima koje nose, sposobni su zaštiti sigurnost ruskih državljana i evakuirati dio infrastrukture naše logističke baze", kazao je neimenovani izvor za Interfax.

Međutim, prema tvrdnjama jednog časnika iz navedene flote, brodovi su još uvijek usidreni u Sevastopolju. Štoviše, nije im izdana nikakva obavijest o posebnoj pripremi, već posada obavlja uobičajene aktivnosti. Pritom valja imati na umu da ruski ratni brodovi moraju uvijek biti spremni za isplovljavanje prema bilo kojoj svjetskoj destinaciji u roku od 12 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intervencija je pitanje dana


Sama prisutnost ruske vojske u Siriji, iako tamo neće biti u nikakvoj borbenoj funkciji, mogla bi dodatno zakomplicirati odnose suprotstavljenih snaga, ali i imati utjecaj na eventualne planove Zapada o intervenciji, koja se sve češće spominje kao opcija. Prema pisanju britanskog lista The Telegraph, strana intervencija u Siriji je pitanje dana. List se poziva na ekskluzivne diplomatske izvore s Bliskog istoka, koji tvrde kako su se predstavnici Sirijske slobodne vojske sastali s visokim američkim dužnosnicima u Washingtonu, gdje su dogovorili da će intervencije sigurno biti, samo je pitanja kada će do nje doći i na koji će se način izvesti.

Jedna od mogućnosti je uvođenje zone zabrane leta, nakon koje bi uslijedili zračni napadi NATO-a i SAD-a, o čemu je Obama još ranije navodno pričao s Pentagonom. Druga opcija je dodatno naoružavanje sirijskih pobunjenika. Kako piše The Telegraph, predstavnici Slobodne sirijske vojske u Washington su došli s već sastavljenim "popisom želja". S obzirom na to da je danas prilično jasno kako Rusija i Kina nisu spremne dati zeleno svjetlo za intervenciju pod okriljem UN-a, bilo kakav napad na Siriju morao bi u principu biti izveden ilegalno. Samo ostaje pitanje tko će biti spreman jače braniti svoje interese u Siriji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara