S Risnjaka spašeni promrzli planinari

Ilustracija: HGSS

JUČER u 20.03 sata  stigao je poziv izgubljenih planinara, stranih državljana u dobi od  23 i 27 godina. Oni su se izgubili tijekom jutra, prilikom spuštanja s vrha Risnjaka po planinarskoj stazi Leska. Unatoč tome nastavili su hodati cijeli dan po jakim pljuskovima i temperaturi oko 10 stupnjeva sve do večeri kada su pozvali pomoć, priopćili su iz HGSS-a.

Odmah po dojavi, spojeni su na voditelja potrage koji je u razgovoru s njima pokušao doći do korisnih podataka o njihovoj mogućoj poziciji. Iako su na svojim mobitelima imali GPS poziciju, karte u podlozi nisu bile topografske. Podatak koji su cijelo vrijeme iznosili je da se nalaze u blizini mjesta Škrljevo što je uvodilo dodatnu nepoznanicu jer je to mjesto udaljeno pješacima 33 km od Crnog luga najbližim putem, uključujući nekoliko većih prometnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon nekoliko neuspješno obavljenih razgovora, voditelj potrage odlučuje poziciju Škrljeva zanemariti u slijedećoj analizi, te se koncentrirao na područje Nacionalnog parka i nekoliko kilometara južnije. U posljednjem razgovoru uspijeva doći do šire lokacije, područje oko lokacije "kod bukve", pozicije koja je sat vremena udaljena od polazne točke - vrha Risnjaka.

Formirana su tri tima od ukupno 16 spašavatelja koji su aktivirani u etapama. U međuvremenu jedan od planinara uspijeva poslati putem mobitela sliku ekrana telefona sa gps pozicijom koja pomaže voditelju potrage da dodatno usmjeri potragu.
U 21.45 sati planinari su pronađeni, mokri i promrzli, na kolnom putu koji iz vrha Risnjaka vodi prema mjestu Mrzle vodice.

Pregledom njihovog traga ustanovljeno je da su tijekom dana prešli 25 i više kilometara te se kružno vraćali prema polaznoj točki. Spašavateljski tim odvezao ih je  u Crni Lug, a spašavatelji su se vratili u stanicu. Akcija je završila u 23.30 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara