SAD i Francuska sklopili sporazum o zajedničkom nadzoru svemira: Nitko ne zna o kakvom se nadzoru radi

Foto: Wikipedia

FRANCUSKO ministarstvo obrane i Američko zapovjedništvo strateških snaga (STRATCOM) potpisali su sporazum o nadzoru objekata u orbiti Zemlje, objavio je u petak američki ministar obrane Chuck Hagel.

"Ovaj sporazum poboljšat će razmjenu informacija između naših zemalja u ovom ključnom području", izjavio američki ministar obrane na konferenciji za novinare sa svojim francuskim kolegom Jean-Yvesom Le Drianom.

Ni jedna strana nije precizirala o kakvom se točno nadzoru radi. U veljači 2011. Pariz i Washington potpisali su zajedničku deklaraciju o suradnji u nadzoru otpadaka u orbiti. Sjedinjene Države dosad su slične sporazume potpisale s Australijom, Kanadom, Japanom i Italijom.

Za američku vojsku, kao i za ostale tehnološki najrazvijenije zemlje, sateliti su strateški važni: bez njih su znatno otežani i usporeni komunikacija, nadzor i precizna navigacija.

Količina "svemirskog otpada" u orbiti oko Zemlje raste od lansiranja Sputnjika 1957. Nacionalni centar za svemirska istraživanja (CNES) u Francuskoj kaže da u orbiti ima oko 200.000 raznih predmeta između 1 i 10 centimetara te 13.000 većih od 10 centimetara. Pentagon neprestano nadzire više od 22.000 "svemirskih otpadaka".

Razmjena podataka o putanjama raznih otpadaka smanjuje mogućnost sudara sa satelitima i olakšava pronalaženje vremenskih intervala za sigurno lansiranje raketa sa Zemlje u svemir.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara