SAD kritizira iračke snage: Ramadi je pao jer Iračani nisu pokazali želju za borbom

SAD kritizira iračke snage: Ramadi je pao jer Iračani nisu pokazali želju za borbom

Foto: Shutterstock

AMERIČKI ministar obrane Ashton Carter ocijenio je u nedjelju da iračka vojska nije pokazala volju da se bori za Ramadi, grad koji je prije tjedan dana pao u ruke skupine Islamske države (IS).

"Iračke snage nisu pokazale želju da se bore. Suočeni smo s problemom nedostatne volje Iračana da se bore protiv IS-a i da se brane", rekao je šef Pentagona za CNN.

"Irački vojnici su bili bitno brojniji od protivnika i nisu se uspjeli boriti. Povukli su se iz tog područja", rekao je američki ministar obrane.

"Možemo im pružiti obuku, opremu, ali im ne možemo prenijeti volju da se bore", dodao je.

Carter: Bombardiranje ne može zamijeniti volju za borbom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Carter je rekao da se nada da će nakon što im pruže obuku, opremu i pomoć, Iračani pokazati želju da se bore, jer je to jedini način da se pobijedi IS.

"Bombardiranja koja vodi koalicija zemalja pod vodstvom Sjedinjenih Država su učinkovita, ali ništa ne može nadomjestiti želju iračkih snaga da se bore", rekao je ministar.

"Mi ne možemo donijeti pobjedu, samo Iračani to mogu, posebice u slučaju sunitskih plemena na zapadu", zaključio je.

Džihadisti IS-a su u nedjelju preuzeli potpunu kontrolu nad jednim graničnim prijelazom između Sirije i Iraka, gdje vladine snage uz potporu šijitskih milicija pokušavaju pokrenuti protuofenzivu nakon što su prošle nedjelje džihadisti osvojili ključni grad Ramadi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara