SAD optužuje Siriju da zavlači s predajom kemijskog oružja

Screenshot: YouTube

SAD JE u četvrtak optužio Siriju da zavlači s predajom kemijskog oružja, što ugrožava, prema riječima predsjednika Baracka Obame, američko diplomatsko postignuće u sirijskom građanskom ratu, ali ipak smatra da je još uvijek moguće da Damask na vrijeme ispuni svoje obaveze.

Priopćivši da je uklonjeno samo četiri posto najsmrtonosnijeg sirijskog kemijskog oružja, Obamina administracija je izjavila da su zahtjevi sirijske vlade za dodatnom opremom "neutemeljeni" i zatražila je poduzimanje akcije kako bi se vratili na predviđeni raspored i tako ispoštovali međunarodni sporazum o razoružanju.

"SAD je duboko zabrinut zbog neuspjeha sirijske vlade da preveze do (luke) Latakije sve kemikalije kao što je propisano", poručio je SAD Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) sa sjedištem u Den Haagu.

Kašnjenje predaje sirijskog oružja predstavlja težak izazov za Obamu, koji je suočen s kritikama kod kuće i u inozemstvu zbog toga što nije uspio učiniti više kako bi zaustavio gotovo trogodišnji građanski rat u Siriji.

Obama je u svom govoru o stanju nacije u utorak rekao da se "sirijsko kemijsko oružje uništava zbog američke diplomacije" kojoj pruža potporu prijetnja silom.

"Sirija je priopćila da je njezino kašnjenje s prijevozom tih kemikalija prouzročeno zabrinutošću za sigurnost i inzistirala je na dodatnoj opremi"

Američki ministar obrane Chuck Hagel izjavio je da je o tom pitanju telefonski razgovarao u srijedu sa svojim ruskim kolegom po dužnosti Sergejem Šojguom i da ga je zamolio da "učini što može kako bi utjecao na sirijsku vladu da ispoštuje postignuti sporazum" o uništavanju kemijskog oružja.

Po njegovim riječima, SAD je zabrinut da sirijska vlada neće na vrijeme dostaviti kemijsko oružje, odnosno da neće ispoštovati postignuti raspored.

Američki senator iz redova republikanaca Lindsey Graham, česti kritičar Obamine politike prema Siriji, rekao je da je "rusko razoružavanje (sirijskog predsjednika Bashara) Assada nešto kao da Mussolini razoružava Hitlera. Nisam siguran da će to uspjeti."

Bijela kuća je priopćila da Sirija treba pojačati svoje napore za dostavu kemijskog oružja u Latakiju, otkuda će biti odvezeno na uništavanje.

"Sirija je priopćila da je njezino kašnjenje s prijevozom tih kemikalija prouzročeno zabrinutošću za sigurnost i inzistirala je na dodatnoj opremi: elektronskim protumjerama i detektorima za improvizirana eksplozivna sredstva", rekao je američki predstavnik pri OPCW-u Robert Mikulak.

"Ti su zahtjevi neutemeljeni...", kazao je.

Međutim, SAD ipak smatra da Sirija još uvijek stigne na vrijeme ispuniti svoje obaveze.

Glasnogovornik State Departmenta Jen Psaki izjavio je da prijetnja vojnom silom nikada nije skinuta s dnevnog reda, ali da Sjedinjene Države preferiraju diplomatska sredstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara