SAD pojačava kontrolu putnika iz Malija gdje su potvrđeni novi slučajevi ebole

Foto: Hina

PUTNICI iz Malija morat će od ponedjeljak u američkim zračnim lukama proći zdravstvenu kontrolu kako bi se otkrilo imaju li simptome ebole, objavio je u nedjelju Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

"CDC preporučuje ovu mjeru jer je u posljednjih nekoliko dana u Maliju bilo potvrđenih slučajeva ebole, a veliki broj pojedinaca možda je bio izložen tim slučajevima", navodi se u priopćenju. "Dakle, ova akcija je mjera opreza zbog mogućnosti pojave novih slučajeva ebole u Maliju u narednim danima".

Putnici iz Liberije, Sierra Leonea i Gvineje već se kontroliraju u zračnim lukama i moraju tijekom 21 dan pratiti svoju tjelesnu temperaturu i druge simptome.

Ne postoje izravni letovi iz Malija za SAD pa se ova mjera odnosi na samo 15 do 20 putnika dnevno, objavio je CDC.

Izolirane 442 osobe u Maliju

U Maliju su u mjesec dana umrle četiri od pet zaraženih osoba, među kojima i dvogodišnja djevojčica.

Ta je situacija navela vladu da u izolira 442 osoba koje su mogle biti u dodiru sa zaraženima.

Zabrinutost zbog širenja virusa u glavnom gradu s oko dva milijuna stanovnika ublažila je vijest da je žarište bolesti u gradu Kayes neutralizirano nakon više od 21 dana, koliko maksimalno traje inkubacija virusa, objavilo je ministarstvo zdravlja.

Europska komisija je u ponedjeljak najavila novu tranšu od 29 milijuna eura za zapadnu Afriku, čime njezin ukupni doprinos iznosi 373 milijuna eura. Međunarodni Crveni križ će poslati svoje stručnjake u Mali.

Koordinator EU Christos Stylianide je po povratku iz zapadne Afrike rekao da je "zabrinut širenjem epidemije u Maliju".

Pojava virusa hemoragijske groznice u Maliju potaknula je Sjedinjene Države da pojačaju mjere zaštite i od ponedjeljka će Mali biti dodan na popis zemlja za kontrolu putnika iz ebolom najzahvaćenijih zemalja zapadne Afrike (Liberija, Sijera Leone, Gvineja).

Epidemija ebole je od početka godine odnijela 5.177 života od 14.413 zaraženih, prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara