SDF: Sudovi provode diskriminaciju prema pripadnicima srpske nacionalnosti

Foto: ICTY (Arhiva)

SRPSKI demokratski forum upozorio je da sudovi u hrvatskoj provode diskriminaciju prema pripadnicima srpske nacionalnosti. Riječ je o slučajevima razvrgnuća ugovora o zamjeni nekretnina sklopljenih u ratu te o presudama za naknadu štete i pokretanju ovrhe nad ljudima koji ne stanuju u kućama koje je država obnovila. Čelnik SDF-a Veljko Džakula navodi da sudovi odbacuju samo ugovore o zamjeni koji idu na štetu Hrvatima te poziva na Aneks G Međunarodnog sporazuma o pitanjima sukcesije prema kojem su svi ugovori o zamjeni ugovorenoj pod prisilom nevažeći.

"Mi smatramo da ovakvo ponašanje hrvatskog pravosuđa nije prihvatljivo i da ono krši građanska i ljudska prava na etničkoj osnovi i da se to mora zaustaviti, a aneks početi primjenjivati kao međunarodni sporazum", kaže Džakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U znak podrške Konferenciji za novinare Srpskog demokratskog foruma pridružio se i nezavisni analitičar Žarko Puhovski, ali je istaknuo da nije potrebno posebno se pozivati na Aneks G Međunarodnog sporazuma o pitanjima sukcesije jer je ono što on propisuje sadržano i u hrvatskim zakonima. Ipak je ukazao na problem, kako kaže, diskriminacije u pravosuđu.

"Srpski demokratski forum i svi koji smo s njim smo se sada jako izložili zbog ovoga što smo rekli. I zato ponavljam: Dajte nam jedan slučaj s Hrvatima i mi moramo šutjeti i reći to nije etnička stvar ili neka druga. Tog slučaja po svemu što mi znamo nema", izjavio je Puhovski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara