SDP: Idemo u Sabor s inicijativom promjene Ustava; HDZ: Ništa bez izmjene "Lexa Perković"!HDZ, HDSSB i Hrvatski laburisti, požalili su se javno što Odbor za europske poslove nije održao sjednicu, unatoč tomu što su jednoglasno usvojili zaključak da će raspravljati o Lex Perkoviću, a sjednica se, prema tvrdnjama Gordana Jandrokovića, Bore Grubišića i Branka Vukšića trebala održati do jučer uz prisustvo predstavnika Vlade.

Takav način rada u Saboru je neodrživ, to je omalovažavanje novog Odbora, nizali su oporbeni zastupnici optužbe koje je odbacio predsjednik Odbora, SDP-ov Danijel Mondekar. Sjednica će se održati u narednih nekoliko dana, kada Vlada uputi sve materijale vezane za zakonodavne izmjene. HNS nije bio suzdržan, kako oporba tvrdi, rekao je Mondekar.

"HDSSB je glasao suzdržano. Za zaključak o tome da se održi sjednica, nije bio suzdržan. On je bio za i mi ćemo tu sjednicu održati. Sjednica tog Odbora je bila prije tjedan dana. Moji kolege mogle su napraviti, kao što sam ja radio u prošlom mandatu, kada predsjednik Odbora iz redova HDZ-a nije sazvao sjednicu, pitali smo ga za materijale, pitali smo ga i dobili informacije. Nismo sazivali press konferencije nakon tjedan dana", istaknuo je Mondekar.

Vidljive su trzavice na relaciji SDP-a i HNS-a, no oni će se dogovoriti jer im je stalo do ostanka na vlasti, poručuju u oporbi.

"Treba zaštititi velikog vođu, treba zaštititi pošto-poto gospodina Milanovića. Gospodin Milanović je zbog svog inata, zbog svog prkosa, sasvim iracionalno uvukao Hrvatsku u vrlo neugodan položaj. U tom neugodnom položaju su svi građani Republike Hrvatske, a kao što ste čuli, čak i oni kandidati za članstvo u Europskoj uniji u našem okruženju. Na njih će se isto tako gledati s četvero očiju jer smatraju da su tu mentaliteti jako slični", kaže Branko Vukšić.

Iz HDZ-a poručuju pak da nema promjene Ustava bez promjene Lex Perkovića.

"To može samo sanjati i predsjednik SDP-a i cijeli SDP koji mu stoji iz leđa, da će biti ponovno moguća neka manipulacija gdje ćemo kroz promjene Ustava zaštititi osobe i strukture, naglašavam i strukture, koje su povezane s udbaškim ubojstvima. Dakle, nema toga. Želimo prvo promjenu Lek Perkovića, punu primjenu Lex Perkovića i nakon toga može započeti rasprava o promjenama Ustava", poručio je Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pozicije Vlade oko Lex Perkovića koji ugrožava Hrvatsku nisu jasne oporbi. Navodno stupanje na snagu s Novom godinom (koje odbacuju iz Vlade), komentirao je Branko Vukšić i upitao: zašto ne odmah?

"Kada bi nam gospodin Milanović rekao zbog čega je to 31.6 ili 1.7 ili 1.1. ili 1.3, bilo kad, da nam pojasni zbog čega je to. To su neki skriveni motivi, pa da vidimo te skrivene motive. Neka napravi zatvorenu sjednicu. Neka se napravi zatvorena sjednica Odbora. Radi se samo o taštini i sada je spašavanje koalicije jer znate da je vlast najbolje ljepilo", istaknuo je Vukšić.

SDP: Idemo u Sabor s inicijativom promjene Ustava i tražit ćemo podršku

Iako je HDZ danas poručio da dok se ne promijeni Lex Perković, neće podržati promjene Ustava, u SDP-u od ustavnih izmjena ne odustaju i poručuju: na oporbi je da odgovori.

"Mi s inicijativom promjene Ustava, kao što znate, idemo u Hrvatski sabor i tražit ćemo tu podršku", rekao je tajnik SDP-a Igor Dragovan.

HDZ ne želi da se kažnjavaju zločinci, protumačio je SDP-ov Nenad Stazić izjave iz HDZ-a.

"Izmjenu Ustava da se mogu kažnjavati najteži zločini, da za to nema zastare ili ne. Ili će štititi te zločince. To je njihova stvar. Oni očito hoće štititi te zločince. Oni su rekli da neće mijenjati Ustav dok se neki njihovi uvjete ne ispune. Oni će stalno dodavati neke uvjete jer ne žele da se kažnjavaju zločinci. To je HDZ", istaknuo je Stazić.

Što se tiče 1. siječnja, koji se spominje kao datum primjene izmijenjenog Lex Perkovića, iako to iz Vlade demantiraju, Dragovan nije puno otkrio.

"Što se toga tiče, ne mogu ništa komentirati. Onog trenutka kada prijedlog zakona dođe u Hrvatski parlament, onda možemo na to odgovoriti", poručio je Dragovan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara