Milanović telefonski razgovarao s Barrosom: "Nema razloga za sankcije"

Foto: Guliver Image / Getty Images

ZORAN MILANOVIĆ telefonski je u srijedu razgovarao s Joseom Manuelom Barrosom, predsjednikom Europske komisije.

Iz Komisije su potvrdili da je hrvatski premijer razgovarao s Barrosom. Poručuju da se kontakti između Europske komisije i hrvatske vlade nastavljaju kako bi se pronašlo rješenje spora oko "lexa Perković", zbog kojeg Hrvatskoj prijete i sankcije.

Vlada je u Bruxelles uputila i pismo u kojem se žali na odnos Komisije prema Hrvatskoj. U pismu su poručili da za sankcije nema razloga jer će Hrvatska ispuniti sve svoje obaveze.

Ponovo su iz Vlade istaknuli primjere drugih zemalja, Češke i Slovenije, koje su također morale mijenjati svoje zakone da bi osigurale provođenje europskog uhidbenog naloga. No, tim se državama, ističu iz Vlade, nije prijetilo sankcijama.

U pismu su također naveli kako odbijaju "vrlo opasne i otvorene optužbe" da Hrvatska štiti ubojice iz komunističkog razdoblja. Tvrde da je istina upravo suprotna, i da Hrvatska želi izmijeniti Ustav kako bi ukinula zastaru za politička ubojstva.

Podsjećamo, Europska komisija i službeno je pokrenula mjere nametanja sankcija Hrvatskoj. Sankcije se odnose na uvođenje pojačanog monitoringa, te na suspenziju sredstava za implementiranje šengenske zone.

Hrvatska vlada pristala je promijeniti sporni zakon i omogućiti punu provedbu europskog uhidbenog naloga. No, Milanović inzistira da promjene zakona stupe na snagu tek polovicom srpnja iduće godine, što Europskoj komisiji nije prihvatljivo.

Sankcije će se početi primjenjivati nakon što se obavi formalnost konzultacija sa svim državama članicama Europske unije, što znači da Hrvatska ima još dva tjedna da udovolji zahtjevima Komisije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara