SDP i Milanović sigurno padaju s vlasti: OraH obećao da neće koalirati sa SDP-om

Foto: Hina

PREMA svim dosadašnjim anketama, SDP bi vlast osvojio jedino u koaliciji s ORaH-om, no Mirela Holy danas je glasno i jasno poručila: ORaH nije sestrinska stranka SDP-u, nema nikakvih dogovora s SDP-om niti ćemo koalirati s SDP-om nakon izbora!

Ostane li pri tome, SDP gotovo sigurno pada s vlasti na parlamentarnim izborima iduće godine.

HDZ najjača stranka, prednost za koaliciju desnice

HDZ je na vrhu ljestvice stranačkih preferencija prema Cro Demoskopu agencije Promocija plus - početkom prosinca stranka bilježi izbor od 26,7 posto (prema 25,9 posto iz studenog). SDP ima podršku od 21,9 posto (prema 21,7 posto prije mjesec dana), a OraH se učvrstio na trećem mjestu - 14,6 posto prema 15,1 posto iz studenog i 16,8 posto iz listopada.

Na ljestvici s preferencijama koalicija, stranke okupljene oko HDZ-a su u vodstvu ispred aktualne vladajuće koalicije lijevog centra. Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-HRAST-BUZ-HDS-ZDS bilježi izbor od 31,2 posto (prema 31 posto iz studenog), dok je koalicija koju okuplja SDP (SDP-HNS-IDS-HSU) s izborom od 24,8 posto na drugom mjestu (u studenom 25 posto). Stranačka lista OraH-a bilježi 15 posto (u studenome 15,7 posto, a prije dva mjeseca 17,4 posto).

I Crobarometar daje prednost HDZ-ovoj koaliciji

I prema posljednjem Crobarometru agencije Ipsos Puls, najjača stranka je i dalje HDZ, koji ima potporu 25,3 posto birača. ORaH Mirele Holy druga je stranka po jačini s podrškom 18,5 posto birača, a popularnost SDP-a pada iz mjeseca u mjesec i bilježe podršku svega 17,5 posto birača.

Gledano prema koalicijama, HDZ ima daleko veće šanse sastaviti novu Vladu. HDZ-ovu koalicijsku listu podržava 30,3 posto glasova, SDP-ovu 20,5 posto, a ORaH 19,4 posto birača. Upravo zato je za Milanovića presudna odluka Mirele Holy da ne želi s njim u koaliciju.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara