SDP-ova jednakost: Ne žele promijeniti zakon! Nakon smrti partnera, na nasljeđe se plaća porez!

Foto: Hina

U ISTO vrijeme dok se zalažu za prava LGTB zajednice ova Vlada i dalje nastavlja diskriminaciju izvanbračne zajednice. Tako prema postojećem Zakonu o porezu na promet nekretnina izvanbračni partneri nisu oslobođeni plaćanja poreza prilikom kupnje zajedničke nekretnine.

Apsurd je tim veći što osobe koje dugi niz godina dijele stan ili kuću, prilikom smrti jednog od partnera, onaj drugi mora platiti porez na nekretninu u kojoj je godinama živio. Ista stvar vrijedi i za nasljeđivanje automobila i svega drugoga...

Člankom 13. točkom 1. Zakona o porezu na promet nekretnina (Narodne novine, broj: 69/97., 26/00., 153/02. i 22/11.) propisano je da porez na promet nekretnina pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju nekretnina bez naknade ne plaćaju bračni drug, potomci i preci te posvojenici umrlog ili darovatelja, a točkom 3. istog članka da porez na promet nekretnina ne plaćaju bivši bračni drugovi kada uređuju svoje imovinske odnose u svezi s rastavom braka.

Porezna: Izmjene Zakona nisu predviđene za 2014.

Na upit planiraju li takav diskriminirajući Zakon izmijeniti, iz Porezne uprave dobili smo odgovor u kojem stoji da "u ovom trenutku u planu normativnih aktivnosti za 2014. godinu nisu predviđene izmjene i dopune Zakona o porezu na promet nekretnina u pogledu izjednačavanja izvanbračne zajednice s bračnom zajednicom glede poreznih oslobođenja prilikom nasljeđivanja".

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić posljednje tri godine ukazuje na činjenicu da izvanbračne zajednice ne uživaju jednaka prava, a time i jednaki društveni status, kao i bračne zajednice. Različiti zakonski tretman u pogledu poreznih olakšica je vrlo "opipljiv" primjer takvog nepovoljnog položaja.

"Tijekom javne rasprave predložila sam da se promjena Obiteljskog zakona pokuša osigurati potpuna i stvarna jednakost izvanbračnih zajednica i nastavit ćemo zastupati ovo stajalište tijekom rasprave o Obiteljskom zakonu u Saboru", kazala je Višnja Ljubičić za Index.

Pravobraniteljica ne vidi legitimni društveni cilj koji može opravdati ovakvo nepovoljno postupanje prema izvanbračnim zajednicama kao jednako vrijednim oblicima obiteljskog života.
 
Živio 30 godina s nevjenčanom suprugom i morao platiti porez na auto

Ovakvu situaciju dokazuju brojne pritužbe koje je zaprimila tijekom zadnje tri godine. Na problem sustavne diskriminacije izvanbračnih zajednica prituživali su se, kaže, građani i građanke najrazličitije životne dobi.

Mlađi uglavnom zato što ne mogu ostvariti porezne olakšice - oslobođenje od plaćanja poreza prilikom stjecanja prve nekretnine ili navođenja izvanbračnog partnera/partnerice kao "porezne olakšice" u slučaju da je isti/ista nezaposlen/a (Zakon o porezu na dohodak i Zakon o porezu na promet nekretninama)

"Obratila nam se M.B. koja se tužila na to kako Porezna uprava ne priznaje odredbe Obiteljskog zakona kojima se u određenim pravima izjednačene bračna i izvanbračna zajednica, pa se tako po osnovi uzdržavanja izvanbračnog partnera/ice ne može ostvariti pravo na osobni odbitak. Također, obratila nam se i gđa. P.D. pritužbom na to da kod kupovine prve nekretnine izvanbračni drugovi nisu oslobođeni dužnosti plaćanja poreza na promet nekretninama, dok bračni drugovi jesu", navela je Ljubičić.

Stariji građani/ke, dodaje, pritužuju se uglavnom zato što su, prema Zakonu o nasljeđivanju, određeni nasljednicima prvog nasljednog reda, ali su na nasljedstvo prisiljeni platiti porez jer Zakon o porezu na promet nekretninama predviđa oslobođenje obveze plaćanja poreza na nasljeđivanje samo za bračne drugove.

Pravobraniteljica je tako zaprimila pritužbu E.A. kojom isti navodi kako je proglašen nasljednikom iza pokojne M.Š. svoje izvanbračne supruge, te je temeljem rješenja o nasljeđivanju naslijedio osobni automobil. Nadalje navodi kako je rješenjem nadležne Porezne uprave Ministarstva financija od 11. siječnja 2011.g. proglašena obveznikom poreza na nasljedstvo i darove.

Pravobraniteljica: Tražili smo izmjene Zakona o porezu na nekretnine i Porezu na dohodak

"E.A. je sa M.Š. živio u izvanbračnoj zajednici više od trideset godina, smatrajući da je izvanbračna zajednica u svemu izjednačena s bračnom, te je držao kako neće morati platiti porez na nasljedstvo. Stoga drži kako je diskriminiran po svom bračnom statusu, jer smatra da bi bračna i izvanbračna zajednica trebale biti izjednačene u postupanju poreznih organa", rekla je Višnja Ljubičić.

Dodaje kako su izvanbračni partneri i partnerice diskriminirani i činjenicom što nisu, za razliku od bračnih partnera oslobođeni obveze plaćanja poreza na međusobne darove (Zakon o porezu na promet nekretnina).

Iz tog razloga pravobraniteljica je, u skladu sa svojim ovlaštenjem koje proizlazi iz Zakona o ravnopravnosti spolova, u dva navrata Hrvatskom saboru predlagala izmjenu Zakona o porezu na promet nekretnina i Zakona o porezu na dohodak- 2010.g. i 2013.g. tako da se status bračnih i izvanbračnih partnera/ica izjednači u primjeni tih zakona.

"Prijedlog iznesen 2010.g. nije uvažen, dok je ishod zakonodavne inicijative iz 2013.g. za sada nepoznat, jer je, kako se čini, u razmatranju u resornom ministarstvu", kazala je Ljubičić.

Također izvanbračnim partnerima nije dozvoljeno posvojenje djece, iako to pravo, u iznimnim, posebnim slučajevima, imaju osobe koje žive same, izvan bračne zajednice.

Jurčić iz ZG Pridea: I neformalni životni partneri biti će diskriminirani

"Na takvo diskriminatorsko zakonsko rješenje ukazivala sam tijekom cijele javne rasprave. Kao što je vidljivo iz ovotjedne saborske rasprave o tekstu Obiteljskog zakona, upravo su na takvu diskriminirajuću zakonsku rješidbu ukazivale određene zastupnice", rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Marko Jurčić iz Udruženja Zagreb Pride rekao je kako će donošenjem Zakona o životnom partnerstvu LGTB osobe koje se deklariraju kao životni partneri biti oslobođeni plaćanja poreza, no kaže kako će oni u neformalnom životnom partnerstvu također biti diskriminirani poput onih u izvanbračnoj zajednici.

"Mi smo prilikom izrade Zakona tražili da se prava formalnog i neformalnog životnog partnerstva izjednače, no tada su nam rekli da to ne može zato jer i izvanbračne zajednice ne uživaju ista prava kao bračne zajednice, tako da nismo to uspjeli", rekao je Jurčić, dodajući kako će se na taj način opet diskriminirati svi oni koji se formalno ne vežu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara