SDP-ovo bezgrešno začeće

Foto: Goran Mehkek/Cropix

NETKO je morao biti kriv. A to ne može biti SDP.

Kad su u Vladi vidjeli reakcije javnosti na najavljeni porez na televiziju, premijerov dnevni list odradio je zadatak. Naslovnica je poručivala sljedeće: "Novi sukob u Vladi. HNS: Uvodimo porez na televiziju. Premijer: To ne dolazi u obzir".

Premijer ex machina

Premijer je opet spasio stvar. Navodno je nazvao ministricu kulture Andreu Zlatar Violić i, kako se navodi u tekstu, "savjetovao joj da se ne šali i povuče prijedlog". 

Nema veze što je upravo član SDP-a, Milan F. Živković, izašao u javnost s prijedlogom tog poreza. Nadugačko ga je objašnjavao u Novom listu, kao da u njega doista vjeruje i kao da je to njegovo čedo. Čak je i potpisao priopćenje Ministarstva kulture u kojem se dodatno objašnjava prijedlog.

On je, dakle taj SDP-ovac, imenom, prezimenom i inicijalom stao iza prijedloga.

Križ ne čeka SDP

No, kad se javnost digla na noge, netko je morao biti pribijen na križ. Nikako ne SDP. Nikako njegov glavni savjetnik za medije u Ministarstvu kulture i njegova Savjeta za kulturu i medije.

Dakle, najbolje HNS. Po zapovjednoj odgovornosti.

Narodnjaci su odmah reagirali demantijem, poručili da nemaju veze s tim prijedlogom, ali već je bilo kasno. SDP-ov spin je odradio svoje. Nakon Radimira Čačića, sada je na redu njegova stranka.

A to je vjekovna praksa SDP-a.

U doba Ivice Račana, nikad SDP nije snosio krivnju za loše poteze i greške njegove Vlade.

Račanov Pedro

Prvu polovicu mandata imao je Dražena Budišu, nakon toga Zlatka Tomčića. Sve četiri godine imao je Stjepana Mesića, kojeg je uvijek mogao optužiti za destabilizaciju Vlade. Imao je IDS koji je pobjegao iz koalicije. Imao je Zlatka Kramarića koji je medijima slao SMS-ove s koalicijskih sastanaka. Imao je Zdravka Tomca i Milana Bandića.

Imao je radikalnu desnicu, paraobavještajno podzemlje, "medijsku Hrvatsku", "frustrirane ljevičare".

Mogao je na križ pribiti bilo koga. Nikad se nije sam ponudio, nikad njegova stranka. Uvijek netko drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se ponavlja ista priča.

Milanovićev Pedro

Prvu godinu mandata za sve je bio kriv Radimir Čačić. I za nedostatak investicija i za previše investicija koje ugrožavaju ljude, šišmiše i okoliš. Nitko nije obraćao pažnju na tvrdnje iz HNS-a kako Slavko Linić blokira neke Čačićeve zakone i projekte. To je ionako bilo samo izvlačenje.

Kad se HNS usprotivio porezu na nekretnine, SDP-ovci su složno optužili Čačića da se iz zatvora osvećuje Liniću, destabilizira Vladu i uglavnom radi sveopću štetu. Onda se premijer Milanović složio s HNS-om.

I dok su takvi spinovi još mogli proći, ovaj s porezom na nekretnine ipak je previše.

Ali sjetimo se, na primjer, SDP-ova odnosa prema Milanu Bandiću.

Bandić kao Pedro

Godinama su prvo Račan, pa onda Milanović, za sve afere, gafove, promašaje ili gluposti optuživali isključivo svog čelnika zagrebačke organizacije. Istodobno, godinama su ga tolerirali na čelu Zagreba, koristili njegove usluge - političke, kadrovske, financijske - a u Gradskoj skupštini redovito dizali ruke za njegove prijedloge. Od projekta Cvjetni prolaz do legalizacije Todorićeva dvorca na Sljemenu.

Kad je Bandić izbačen uoči predsjedničkih izbora (a da nije tada izašao, vjerojatno bi i danas drmao SDP-om), SDP je odaslao poruku kako će sada Zagreb napokon procvjetati. Pa je Zagrebački holding još dublje propao, a kohabitacija s Bandićem slomila se na leđima građana.

Zanimljivo, HDZ u doba svoje vladavine nikad nije svaljivao odgovornost i krivnju na svoje koalicijske partnere. Sam je trpio kritike i optužbe, a često i napade svojih koalicijskih partnera. Đurđa Adlešič godinama je glumila vikend-oporbu, a HSS okrivio Sanadera za odustajanje od ZERP-a.

HDZ-ov Pedro

Danas, pak, HDZ sve svoje grijehe svaljuje na Ivu Sanadera, baš kao što ih Milanovićev SDP dijeli naokolo šakom i kapom.

Pa je bio kriv Čačić, pa je sada kriv HNS, pa su krivi sindikati, pa poslodavci, pa mediji koji šire crnilo, pa su sada krivi i sami građani koji imaju nerealna očekivanja od ove vlasti.

Možda jednog dana SDP ostane sam i dokaže svima koliko je bezgrešan.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje  

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara