SDP želi na izbore sa strankom gdje je najvažnija zvijezda katolička heroina i homofob desetljeća

SDP želi na izbore sa strankom gdje je najvažnija zvijezda katolička heroina i homofob desetljeća

Foto: FaH

PREDSJEDNIK HSS-a Krešo Beljak svojim će stranačkim kolegama predložiti da prihvate koalicijski prijedlog SDP-a, a to bi, prema svemu sudeći, trebala biti zanimljiva prezentacija. Naime, Beljak kaže kako je najvažnija politička zvijezda stranke Marijana Petir, a njeni stavovi i javno djelovanje, teško da se mogu usporediti s onim SDP-a.  Štoviše, u većini slučajeva dijametralno su suprotni.

> Marijana Petir: Neprihvatljiva mi je koalicija između HSS-a i SDP-a

Petir je svojevremeno bila proglašena za homofoba godine, u kršćanskim krugovima uživa priličan ugled zbog svojih šovinističkih izjava. Zbog rada u Saboru u Sanaderovo vrijeme katoličke udruge i Crkva proglasili su je jedinim katolikom na Markovu trgu. Kao europarlamentarka Petir se bavi u posljednje vrijeme likom i djelom Alojzija Stepinca. Na društvenim mrežama Petir i dalje povremeno izaziva sablazan svojim porukama, a sada bi se prema ideji Zorana Milanovića i šefa HSS-a trebala naći zajedno na izbornoj listi s članovima SDP-a koje godinama otvoreno kritizira.

No, krenimo redom.  

Protiv zakona o diskriminaciji jer promiče homoseksualizam

Marijana Petir rođena je 1975. godine, a po struci je profesorica biologije i teologinja. U početku političke karijere djelovala je u ekološkim udrugama a 2002. godine ulazi u Sabor na zajedničkoj listi HSS-a, LS-a i HSLS-a. Dvije godine kasnije imenovana je za glasnogovornicu HSS-a, a aktivno je sudjelovala i u kampanji za drugi predsjednički mandat Stjepana Mesića. Bila je glasnogovornica stožera.

Prve naznake Petir kakvu je danas poznajemo, pokazala je 2008. godine kada je glasala protiv donošenja Zakona o suzbijanju diskriminacije. Tada je smijenjena s mjesta predsjednice Kluba HSS-a. Petir je smatrala da je donošenje tog zakona sredstvo promicanja homoseksualnosti, a njena odluka oduševila je katoličke krugove.

Evo kako je dobila titulu homofoba desetljeća

Na izborima 2011. godine nije izabrana u Sabor, bila je potpredsjednica stranke te  voditeljica Ureda za socijalni nauk Crkve Sisačke biskupije.  Te 2011. godine proglašena je homofobom desetljeća, a Petir im je replicirala tvrdnjom da su poruke manjinskih seksualnih skupina zabrinjavajuće "jer su usmjerene protiv većine hrvatskog naroda".

Ovo su izjave koje su je "proslavile".

Kao što oni koji vole odlaziti na nudističku plažu ne hodaju goli po gradu jer znaju da to nije primjereno i u skladu s neki uzusima, isto tako kada je riječ o homoseksualnosti potpuno je jasno da je riječ o okolnosti koju pojedinci mogu kontrolirati ako žele".

"Homoseksualni odnos se protivi naravnom zakonu jer dijete je najsavršeniji čin ljubavi, a dva muškarca ga ne mogu donijeti na svijet".

"Ne može manjina indoktrinirati svoj sustav vrijednosti većini".

"Ponašanje homoseksualaca u nekim slučajevima prelazi u agresiju".

"Normalna i ljudska potreba svakog čovjeka je da bude roditelj. I to je sasvim normalno".

"Riječ je o sklonosti, to nije nešto što je urođeno. Ne postoji gen za homoseksualnost".

"Sramiti se trebaju ipak oni koji javno obznanjuju s kim spavaju i šire govor mržnje prema svima koji misle drugačije od njih. Osim što takvo ponašanje pokazuje nedostatak kućnog odgoja, riječ je i o evidentnom nedostatku samopoštovanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ja se zalažem da svi imaju jednaka ljudska prava, dok se oni zalažu za to da samo oni imaju prava kao manjina, a nama kako bude".

"Križ je izraz moje vjere i nosim ga oko vrata otkad znam za sebe. Neće mi ga razni licemjeri i farizeji, a posebno ne kršćanofobi, skidati s vrata".

Izgubila izbore u svojoj općini i u selu 

Kako Petir raste ugled u katoličkim krugovima tako joj pada u onim političkim. Nije izabrana u Sabor 2011. godine, a nije joj uspjela ni kampanja da postane čelnica svoje Općine Velika Ludina. Imala je svega 24 posto osvojenih glasova, a nije prošla ni u svom selu Mustafina Klada. 

No ipak 2013. godine izabrana je kao članica Odbora za ljudska prava pri Hrvatskome saboru.

Petir je predložena od strane HBK kao predstavnik Katoličke crkve, a većina zastupnika složila se s njezinim imenovanjem. Jedan od nekolicine HNS-ovaca koji su bili protiv njezinog izbora, Goran Beus Richembergh, objasnio je zašto se protivi ovakvoj odluci.

"Ne mogu glasati za osobu koju su udruge proglasile homofobom desetljeća i ne mogu glasati za osobu koja je u Saboru kao zastupnica opstruirala povratak zemlje zemljišnim zajednicama i koja je glasala protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije. Meni to savjest ne dozvoljava", kazao je Beus Richembergh.

"Napadaju me oni koji su u mladosti radili za Udbu"

Petir je tvrdila da je napadaju oni koji su u mladosti radili za Udbu, omalovažavaju Domovinski rat i progone generale. Misli Petir o svojim neprijateljima objavio je Glas Koncila u siječnju 2013. godine.

"U politici sam susrela jako puno Heroda i još više Poncija Pilata. Ponajmanje je bilo kršćana, premda sam se posljednjih godina trudila svaki slobodni trenutak obilaziti Hrvatsku i držati tribine upravo za kršćane kako bih ih uvjerila da im je mjesto u politici ako žele da politika bude bolja" govorila je Petir.

Odlukom HDZ-a da se okruži desničarskim satelitskim strankama dočekala je i svoj najveći uspjeh kada je postala europarlamentarka. Imala je peti rezultat s obzirom da je osvojila 42.683 preferencijalnih glasova.

HSS i HDZ potpisali su sporazum u srpnju 2013. gdje su dogovorili zajednički izlazak na izbore za Europski parlament te na predsjedničke i parlamentarne izbore.

"Bit ću za zaštitu ljudskog dostojanstva, zaštitu obitelji, unaprjeđenje života na hrvatskom selu te za potporu proizvodnji hrane", govorila je Petir u kampanji.

Za blokadu Srbije

Kao europarlamentarac zalagala se za to da se blokira Srbija sve dok se ne okrene dobrosusjedskim odnosima, te kao predvodnica kampanje o Alojziju Stepincu. Tako je Petir u suradnji s Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije te Hrvatskim katoličkim sveučilištem u Europskom parlamentu predstavljala lik Alojzija Stepinca.

Članovi SDP-a optuživali su Petir za "estradizaciju političke scene", a najglasniji je bio Tihomir Jakovina koji ju je optužio da i da laže.

Da je Petir sklona "estradizaciji" potvrdila je sama nekoliko mjeseci nakon tih optužbi kada je čestitajući Nini Kraljić na pobjedi u showu "The Voice Hrvatska" pozvala na stažiranje od mjesec dana u njezinom uredu u Bruxellesu.

Komunikacijske vještine? Hm...

Iako se hvali komunikacijskim sposobnostima i van Hrvatske se proslavila svojim nepromišljenim objavama na društvenim mrežama.

"Eksplozije u Bruxellesu pred Uskrs pokazatelj su da nekima nije ništa sveto! Neće nas zaplašiti jer naš Bog je pobjedio smrt! Sretan Uskrs", napisala je Petir na Twitteru povodom terorističkog napada u Bruxellesu. Njena objava izazvala je pravo zgražanje velikog dijela javnosti, ali i oduševljene velikog djela Crkve u Hrvata.

"Isus je uskrsnuo i pobjedio smrt.To je činjenica. Zato nema straha za one koji vjeruju u njega", odgovarala je svojim kritičarima Petir.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara