Sabor: 11 amandmana na rebalans proračuna, najviše iz redova HDZ-a

Ilustracija: Hina

UNATOČ brojnim primjedbama koje su izrekli u saborskoj raspravi, zastupnici su na predloženi rebalans državnoga proračuna u konačnici napisali svega 11 amandmana, a većinu, odnosno sedam, napisali su u HDZ-u.

Josip Đakić (HDZ) traži da se sredstava namijenjena ostvarivanju prava hrvatskih branitelja konkretno zapošljavanju, psihosocijalnoj i zdravstvenoj zaštiti vrate na iznose planirane za 2014., a da se povećaju sredstva za stambeno zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata. Đakić bi rezao naknade zaslužnim osobama, uredu bivšeg predsjednika države, udrugama za razvoj zajednice.

Sunčana Glavak (HDZ) traži dodatnih 23,5 milijuna kuna za plaće preuzetih službenika Ministarstva graditeljstva u jedinicama lokalne samouprave, a predlaže da se taj novac uzme Ministarstvu financija, sa stavke za savjetnika za privatizaciju Croatia osiguranja.

HDZ-ov Klub traži više novca za audiovizualni sektor. Ulaganje u proizvodnju audiovizualnih djela povećao bi za 1,5 milijuna kuna, s tim da bi pola milijuna kuna uzeo od informatizacije Ministarstva kulture, a milijun kuna sa stavke Neprofitni mediji u istom Ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I programe Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) HDZ bi pojačao za 1, 5 milijuna kuna, pola milijuna uzeo bi Zakladi Kultura nova, a milijun promociji Ministarstva kulture. Na jednu uloženu kunu u ovaj sektor ostvaruje se dobit od gotovo tri kune, a snimanje stranih produkcija u Hrvatskoj dodatno promovira zemlju, posebno turistički, tumači HDZ.

Veljko Kajtazi (zastupnik nacionalnih manjina) amandmanom želi spriječiti smanjenje proračunske stavke Akcijski plan desetljeća za uključivanja Roma 2005. - 2015. s 9,1 milijun na 2, 2 milijuna kuna. Hrvatski zavod za zapošljavanje tu stavku koristi za program javnih radova za pripadnike romske manjine, a šestomjesečna primanja temeljem javnih radova često su jedni način zarade za većinu pripadnika romske manjine, tumači Kajtazi.

Deneš Šoja (Klub nacionalnih manjina) predlaže da se projekt izgradnje trajektne luke Gaženica skrati za 300 tisuća kuna i sredstva prenamjene za pomoć općini Kneževi Vinogradi, jedinoj koja zbog sastava stanovništva, uz načelnika ima i tri zamjenika, dakle i dodatne troškove.

Klub SDSS-a i Mirela Holy (OraH) planirani iznos od 1, 4 milijuna kuna povjereniku za informiranje povećali bi za iznos od 4,5 milijuna kuna. Holy bi to uzela HZMO-u, a SDSS od HBOR-a, konkretno subvencija trgovačkim društvima, poljoprivrednicima i obrtnicima izvan javnog sektora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara