Sabor o pravu na pristup informacijama: Hrvatska će dobiti državnog povjerenika za informiranje

Sabor o pravu na pristup informacijama: Hrvatska će dobiti državnog povjerenika za informiranje

Foto:  Admir Buljbašić (Cropix)

SABOR sjednicu nastavlja raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o pravu na pristup informacijama. Riječ je o jednoj od 10 zadaća dobivenih iz Bruxellesa koje je potrebno ispuniti prije pristupanja Europskoj uniji.

Zakonom se jasnije definira pojam tijela javne vlasti, predlaže se uspostavljanje neovisnog tijela - povjerenika za informiranje koji bi pokrivao područje 'prava na pristup informacijama', te se propisuju kazne. Ako tijelo javne vlasti onemogući ili ograniči pravo na pristup informacijama kazna je 20 do 100 tisuća kuna, za odgovornu osobu od 5 do 20 tisuća.
 
"Ovdje se radi naprosto o civilizacijskom trendu da vlast bude otvorena. Najkompetitivnije, najnaprednije, najbogatije države imaju najotvorenija administracije. Prije svega nordijske države i s time nitko normalan problema nema. Naravno, morat ćemo se uhodavati jedan broj godina. Ništa ne ide preko noći", naglasio je premijer Zoran Milanović.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mislim da će ovaj zakon biti dobro sredstvo i dobar alat u borbi protiv korupcije i na neki način pomoć da imamo što manje, upotrijebit ću izraz koji se prije koristio, mangupa u vlastitim redovima", rekao je ministar uprave Arsen Bauk.
 
Zakonom se naglašava i važnost proaktivne objave podataka, a znatno je proširena i lista informacija koje su tijela javne vlasti dužna objaviti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara