Saborska rasprava: Laburisti upozorili na probleme honorarca, HSU na linč kninskih profesorica

Saborska rasprava: Laburisti upozorili na probleme honorarca, HSU na linč kninskih profesorica

Foto: FAH

HRVATSKI je sabor u srijedu zasjedanje započeo stankom, nakon koje je laburist Zlatko Tušak upozorio kako honorarcima i studentima koji rade preko student servisa, a imaju blokirane račune, birokracija onemogućuje otvaranje zaštićenih računa putem kojih bi mogli koristiti dio svojih honorara.

"Rijetko koja zemlja s ovako malim brojem stanovnika ima toliko blokiranih računa – 320.000. Ti su ljudi u nemogućoj situaciji, a državni aparat i birokracija im ne olakšavaju, nego zagorčavaju život", naglasio je Tušak.

Kazao je kako honorarci koji pokušaju otvoriti zaštićeni račun u Fini, dobiju uputu da se obrate Poreznoj upravi i pribave potvrdu da im je honorar jedini prihod. U poreznoj upravi, međutim, takvu potvrdu ne mogu dobiti, nego im se kaže kako moraju ići javnom bilježniku i dati izjavu koju će odnijeti u Finu.

"Takva izjava košta 50 kuna, a ako ju i donesu u Finu, na temelju nje ne mogu otvoriti zaštićeni račun. Oni su građani drugog reda i što im drugo preostaje, osim da koju kunu pokušaju zaraditi na crnom tržištu", upozorio je Tušak.

HSU upozorio na linč usmjeren prema profesoricama iz Knina

Zastupnica HSU-a Marija Ilić zatražila je stanku da bi upozorila na, kako tvrdi, atmosferu linča usmjerenu protiv dviju profesorica iz Knina koje su zatražile da se maturalna zabava ove godine održi bez blagoslova katoličkog svećenika.

"Dvije hrabre profesorice i ravnatelj srednje škole Lovre Montija u Kninu našli su se na meti lokalnih moćnika i njihovih prijatelja iz crkvenih redova, a na žalost i pojedinih braniteljskih udruga, samo zato jer su smatrali da katoličkom svećeniku koji će blagosloviti učenike nije mjesto na službenoj proslavi mature", ustvrdila je Ilić.

Dodao je kako je Hrvatska sekularna država, a uvjerena je da su događaji poput onoga u Kninu potaknuti atmosferom podjela koju, kaže, pred izbore podgrijava oporba.

"Poštovani sijači straha, ma tko god vi bili, vi ste upravo odgovorni za svaku neugodnost ili, ne daj Bože, kakvu veću posljedicu koja će se dogoditi ili se već sada događa svakome tko se usudi misliti drugačije od vas", poručila je Ilić.

HSU-ovoj zastupnici posebno smeta najava predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka o promjeni društvene klime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik oporbene stranke potencira da u ovoj zemlji živi mnogo onih koji Hrvatsku ne vole. Ja ne znam odakle je dobio te podatke", kazala je Ilić te ocijenila da je riječ o najavi "linča na svakoga tko misli drugačije".

"Relevantne aktere" pozvala je da stanu u zaštitu ljudskih prava profesorica i ravnatelja iz Knina, HDZ da se ogradi od napada svoje kninske mladeži, a građane da "ne nasjedaju na jeftine demagoške istupe".

HDZ-ovi su zastupnici njezine riječi popratili negodovanjem iz klupa, a predsjednik Sabora Josip Leko zastupnike je pozvao da sabornicu ne koriste u predizborne svrhe.

Leko: Podjele nikom nikada nisu donijele ništa dobro

"Moram ponoviti da je ovo praksa, da klubovi zastupnika u slobodnoj temi održavaju ili objašnjavaju stajališta svojih klubova na, u stvari, konferenciji za javnost, jer se na ovakvo izlaganje ne može voditi rasprava po Poslovniku, pa rasprava ostaje bez odgovora", komentirao je Leko.

Dodao je kako se Hrvatska opredijelila za demokratske vrijednosti i načela te da, rekao je, "nepoštivanje tih vrijednosti dovodi u pitanje ciljeve za koje smo se borili i za koje su pali mnogi građani Hrvatske, dali svoje živote".

"Dijeliti hrvatsko društvo po bilo kojoj osnovi, a ne razmišljati o posljedicama nije ni mudro, ni državnički, a opasno je. Podjele nikom nikada nisu donijele ništa dobro. U izbornoj godini ne smijemo se dovesti u situaciju da zbog osobnog, političkog probitka bilo koje političke opcije uništimo vrijednosti hrvatskog društva. Zato pozivam sve političke aktere u Republici Hrvatskoj da budu demokratski odgovorni u izbornoj godini, posebno vas kolege zastupnike u Hrvatskom saboru i na taj način pokažu brigu za budućnost hrvatskog društva i Hrvatske države, te da svoje aktivnosti usmjere u daljnji razvoj demokratskih procesa i gospodarskog napretka, dobrobiti svih građana Republike Hrvatske. To građani s pravom od nas očekuju", poručio je Leko.

Dodao je kako pitanje o 1941. i 1945. smatra važnima, ali kako ih treba ostaviti povjesničarima, dok bi se politika trebala koncentrirati na rješavanje najtežih problema, poput nezaposlenosti.

Predsjednik Sabora naglasio je i kako se ne obraća posebno ni lijevima ni desnima, nego svim saborskim zastupnicima.

Sjednica je nastavljena raspravom o izvješću o radu pučke pravobraniteljice u 2014.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara