Saborski odbor podržao Nevena Mimicu za člana Europske komisije

Saborski odbor podržao Nevena Mimicu za člana Europske komisije

Foto: Hina

ODBOR Hrvatskog sabora za europske poslove podržao je Nevena Mimicu kao kandidata RH za člana Europske komisije u mandatu od 2014. do 2019. godine, priopćeno je u srijedu iz Sabora.

Odbor za europske poslove je na temelju ovlasti iz članka 15. Zakona o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima održao u utorak sjednicu na kojoj je u raspravi o Izvješću Vlade RH o kandidatu za člana Europske komisije iz Republike Hrvatske saslušan Neven Mimica, dosadašnji povjerenik Komisije i kandidat Vlade za budućeg člana Europske komisije.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Odbora Daniel Mondekar naglasio je važnost parlamentarnog nadzora kroz sudjelovanje Sabora u postupku imenovanja kandidata iz Hrvatske za institucije i tijela Europske unije. Izvješće Vlade predstavio je potpredsjednik Branko Grčić, a Neven Mimica je u svom obraćanju Odboru govorio o najznačajnijim postignućima politike Europske komisije u zaštiti potrošača, resoru kojem je do sada bio na čelu, potrebi jačanja demokratske legitimnosti Unije kroz suradnju s nacionalnim parlamentima te političkim smjernicama novog predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanja članova Odbora Nevenu Mimici ticala su se najvažnijih europskih tema poput budućnosti Europske unije, isključivih i podijeljenih nadležnosti Unije i država članica te izmjena Lisabonskog ugovora, zatim transparentnosti pregovora o Transatlantskom trgovinsko-investicijskom partnerstvu između Unije i SAD-a, uloge EU-a u osiguranju transparentnosti pri utvrđivanju cijena te politici prema genetski modificiranim proizvodima, prioritetima Hrvatske i zaštiti nacionalnih interesa, daljnjem razvoju politike proširenja Unije te rješavanju problema nezaposlenosti mladih.

Odgovarajući na upit o budućoj politici Europske unije za koju će biti nadležan povjerenik iz Hrvatske, Mimica je, naglasivši kako sami kandidati za povjerenike nemaju mogućnost izbora resora, rekao kako smatra da su promet, pomorska politika i ribarstvo te razvojna politika najzanimljivija područja za Hrvatsku.

Nakon dvosatnog saslušanja, Odbor za europske poslove je, potvrđujući svoju predanost nadzoru nad aktivnostima Vlade Republike Hrvatske u institucijama Europske unije i uvažavajući prethodno iskustvo Nevena Mimice kao člana Europske komisije iz Republike Hrvatske, donio mišljenje kojim podržava Neven Mimicu kao kandidata Republike Hrvatske za člana Europske komisije u mandatu od 2014. do 2019. godine, stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara