Sada ga smiju istraživati: Policija otvorila Indexovu aferu Zamporion

Sada ga smiju istraživati: Policija otvorila Indexovu aferu Zamporion

Fotomontaža: Index (FAH), predsjednik.hr, Index

U SREDIŠTU policijske istrage oko ugovora koje su potpisali Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) i Hrvatska radiotelevizija (HRT), nalaze se dokumenti koje je portal Index ekskluzivno objavio u lipnju prošle godine. Tada smo prvi objavili dokumentaciju upozorivši pritom na dalekosežne posljedice i eventualnu štetu koja bi mogla proisteći iz tog posla. Cijela priča postala je sada aktualna nakon što je Ivo Josipović izgubio predsjedničke izbore. 

No, krenimo redom.

Radmanov zahtjev prihvaćen nakon što se Dorh proglasio - nenadležnim

Sve je počelo početkom prošle godine i zahtjevom HDS-a odnosno njihove ispostave ZAMP prema HRT-u da se potpiše novi trogodišnji ugovor vrijedan najmanje 67 milijuna kuna.

Prema tom ugovoru Prisavlje se obavezalo unaprijed plaćati iznose HDS-u s tim da cijena nije fiksno određena. Ona se veže uz pad ili rast BDP-a na godišnjoj razini.

Prva nelogičnost koja je upala u oči članovima Nadzornog odbora HRT-a oko inzistiranja glavnog ravnatelja HRT-a Gordana Radmana da se ugovor potpiše, a osim same cijene, bilo je inzistiranje na potpisivanju trogodišnjeg ugovora. Naime, od 2008. godine do 2014. godine potpisivani su jednogodišnji ugovori - aneksi. Isto tako već duže vrijeme iz Vlade se mogu čuti najave o ukidanju nekih parafiskalnih nameta među kojima je i ZAMP.

No, tu nije bio kraj sumnjama. HDS je toga tražio i udio u marketinškom kolaču HRT-a, a što je posebno bitno udruzi HDS pruženo je i ekskluzivno pravo uvida u cjelokupnu financijsku dokumentaciju HRT-a, koja je zapravo označena kao poslovna tajna.

U cijelu priču upleten je i potencijalni sukob interesa Borisa Sruka, jednog od HRT-ovih pregovarača da bi se ispostavilo da ne postoje zapisnici pregovora između HRT-a i HDS-a.

Ravnatelj HRT-a Gordan Radman u tri je navrata tražio od Nadzornog odbora da se prihvati taj ugovor. Dva puta mu to nije uspjelo da bi prijedlog prošao iz trećeg pokušaja. Točnije, Radmanov prijedlog prošao je nakon što se o cijelom slučaju očitovalo Državno odvjetništvo proglasivši se "nenadležnim u ovom slučaju".

Utjecaj predsjednika Josipovića na poslovne odluke?

"U konkretnom ugovoru ne radi se o pravnom poslu kojim Republika Hrvatska stječe ili otuđuje nekretnine, to državno odvjetništvo temeljem Zakona o državnom odvjetništvu na predmetni pravni posao ne dalje mišljenje", stajalo je u odbijenici DORH-a.

Sada je stvar u svoje ruke uzela policija koja je već ispitala članove Nadzornog odbora HRT-a o samom ugovoru te okolnostima donošenja odluke.

Posebno se istražuje eventualni utjecaj sada već bivšeg predsjednika Ive Josipovića na članove Nadzornog odbora da se ugovor ipak prihvati. Osim tradicionalnog utjecaja Pantovčaka na Prisavlje valja naglasiti da je upravo Josipović u centru afere Zamporion, a koju je još prije tri godine sasvim razotkrio Index.U konkretnom poslu HDS-a i HRT-a otkrili smo i kako je osnovni ugovor potpisan još 1992. godine, a  doživio je 12 dodataka odnosno aneksa kojima se reguliralo plaćanje HRT-a društvu skladatelja.

Prvi ugovor između HRT-a i HDS-a, koji je do sada doživio 13 dopuna, potpisan je 27. travnja 1992. godine. Posebno je bitno da ga je sa strane HDS-a potpisao Ivo Josipović, bivši predsjednik.

Prvim ugovorom utvrđeno je kako će se HDS-u uplaćivati 2,5 posto od ukupno ubrane bruto radijske pretplate te 0,4 od ukupno ubrane televizijske pretplate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Radman nagovarao Nadzorni odbor s Josipovićevim ugovorom

Zahvaljujući dopunama ugovora ti postoci su mijenjani pa su tako 1998. godine s početnih 2,5 povećani na 4,4 posto od ukupno ubrane bruto radijske pretplate, te s 0,4 posto na 1,8 posto televizijske pretplate.

Ivo Josipović ponovno će u ime HDS-a potpisati ugovor s HRT-om 1999. godine. Josipović je glavni i 2000. godine kada ugovor dobiva prve bitne promjene. Bruto pretplata i dalje ostaje ključna, ali se prvi puta spominje i neodređen popust prema HRT-u i to za iznos povećanja pretplate, a osnovica za obračun je pretplata od 45 kuna. Taj ugovor kojeg je potpisao Josipović s tadašnjim šefom HRT-a bio je na snazi četiri godine.

"Iznos naknade definiran je pravilnicima i internim cjenicima HDS-a ZAMP-a, a utvrđen je postupkom medijacije iz 1992.", tvrdio je Radman pozivajući se na Ugovor kojeg je, da ne bi bilo zabune, potpisao upravo sadašnji predsjednik Josipović.

Vojkovićev cjenik za ZAMP

Naravno tu je i izravni interes dugogodišnjeg Josipovićevog prijatelja Marka Vojkovića i njegove tvrtke Emporion usluge koja ima ekskluzivan ugovor sa HDS-ZAMP-om. Zanimljivo je kako Emporion od ZAMP-a naplaćuje svoje usluge. Naime, iako čelnici ZAMP-a vole govoriti kako kako Emporion uzima manje od 25 posto ukupnih prihoda, ugovor između Zamp-a i Emporiona to ne regulira na takav način.Emporion se dogovorio da od 12 različitih naknada uzima i različiti postotak. Tako primjerice od godišnjeg iznosa koje Emporion ubere u ime ZAMP-a od HRT-a, Nove i RTL-a njima ide 15,5 posto. Primjerice tako Vojković bi samo od HRT-a mogao ubirati oko 3,4 milijuna kuna.

Za HDS ZAMP sve je "čisto i realno" u njihovom prijedlogu izmjene Ugovora o emitiranju putem radija i televizije glazbenih i književnih nescenskih djela budući da je od zaključenja osnovnog Ugovora proteklo, kako kažu, znatno vremena.

ZAMP: Sami smo sebe prijavili

"Unatoč aneksima tom ugovoru, u međuvremenu je došlo do razvoja tehnologija i opsega usluga: novi tv kanali HTV3 i HTV4, digitalno arhiviranje (arhiviranje emitiranog programa HRT-a, stvaranje digitalne baze autorskih glazbenih djela), satelitsko emitiranje (HRT satelit, sateliti za Europu i Bliski istok) i Internet – javno priopćavanje i stavljanje na raspolaganje javnosti 12 radio postaja i 2 TV programa te brojnih pojedinačnih radijskih i TV emisija („na zahtjev“). Smatramo da je nužno sve te nove oblike korištenja autorskih djela regulirati novim sveobuhvatnim međusobnim ugovorom. Naknada definirana novim prijedlogom ugovora, bez obzira na značajno povećanje opsega autorskih prava, je za 2014. potpuno neizmijenjena u odnosu na dosadašnju, a u 2015. i 2016. predlažemo minimalnu korekciju ovisno o gospodarskoj situaciji u RH", rekli su nam iz ZAMP-a.

Policijska istraga također ih ne uznemirava, kako su nam rekli, oni su sve sami prijavili.

"HDS ZAMP je u lipnju 2014. samoinicijativno poslao prijedlog ugovora između HRT-a i HDS ZAMP-a Državnom odvjetništvu na očitovanje. Naime, javnost se tijekom lipnja navodilo na zaključak kako se radi o nekom novom i, za HRT, štetnom ugovoru. Međutim, riječ je o obnavljanju već postojećeg ugovora na istim principima i istim zakonskim osnovama koje se primjenjuju posljednjih dvadesetak godina", stoji u odgovoru HDS ZAMP-a ada smo ih upitali jesu li upoznati s istragom Županijskog državnog odvjetništva vezano uz ugovore ZAMP-a i HRT-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara