Sanader na Vrhovnom sudu: Saslušan referat sutkinje Melanije Grgić

Foto: Hina

VIJEĆE Vrhovnog suda koje razmatra prvu nepravomoćnu presuda bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu danas je saslušalo referat sutkinje izvjestiteljice Melanije Grgić, a žalbeno ročište se nastavlja sutra kada će argumente iz svoje žalbe predočiti Sanaderovi odvjetnici.

"Stvar ide rutinom kao što sve sjednice Vrhovnog suda izgledaju. Referirana je presuda, a sutra dolazimo na red mi s referatima svoje žalbe. U ovom trenutku vam ništa drugo ne možemo reći osim da slijedi nastavak", kazao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

U Sanaderovom braniteljskom timu i u ovom slučaju je odvjetnica Jadranka Sloković, dok tužiteljstvo zastupa Inka Jurišić koja do okončanja žalbenog postupka nije željela davati izjave.

Obrana uvjerena u novo suđenje

Prvom nepravomoćnom presudom Sanaderu je osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a. Njegova obrana uvjerena je da će na Vrhovnom sudu ishoditi ponavljanje suđenja, jer je u prvom postupku pred zagrebačkim Županijskim sudom došlo do bitnih zakonskih povreda na Sanaderovu štetu. Istovremeno Uskok je žalbom zatražio da mu se kazna poveća na zakonski maksimum od 15 godina.

Vijećem vrhovnog suda, koje će nakon razmatranja žalbi odluku donijeti iza zatvorenih vrata, predsjedava sudac Zdenko Konjić, a u vijeću su i suci Dražen Tripalo te Marin Mrčela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako je Vrhovni sud za ovaj postupak predvidio čak pet raspravnih dana, obrana je uvjerena da bi sve može biti gotovo i ranije, no sigurno je da odluka neće biti poznata za manje od mjesec dana.

Obrazlažući prvu nepravomoćnu presudu bivšem premijeru, sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić opisao je Sanadera kao ratnog profitera, ali i osobu koja je zbog zadovoljenja najnižih potreba izdala nacionalne interese, prepustivši upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u.

No, u opsežnom obrazloženju Turudić je naveo da su Sanaderovim nedjelima pridonijeli i njegovi suradnici iz Vlade i Predsjedništva HDZ-a.

USKOK: Kazna je preblaga

Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković u žalbi tvrde da bi ta presuda trebala biti pobijena, a suđenje ponovljeno zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ali i odluke o kazni.

Obrana najspornijim drži što je sud odbio niz njihovih svjedoka, a bezrezervno poklonio vjeru 'neistinitim iskazima' ljudi koji su teretili Sanadera. Među njima su najvažniji bivši riječki tajkun Robert Ježić, koji je posvjedočio da je Sanader preko njegovih inozemnih računa primio pet milijuna eura, odnosno polovicu dogovorenog mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, te Drago Vidaković koji je rekao da je vidio kako je čelnik Hypo banke Wolfgang Kulterer predao Sanaderu proviziju nakon što je Hrvatskoj 1994. odobren kredit za veleposlanstva.

Uskok je, pak, u svojoj žalbi ustvrdio da je Sanaderu izrečena preblaga kazna jer je najviše državne funkcije iskoristio za vlastiti, a ne državni interes.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara