Sanader tvrdi da se obogatio još u Austriji: Pogledajte erotske fotografije koje su bivšem premijeru osigurale zaradu od par stotina tisuća eura

Foto: Hina, Start/Meyes Press

NEKADA najmoćniji hrvatski političar Ivo Sanader danas je na zagrebačkom Županijskom sudu optužbe za korupciju u slučaju Fimi media pokušao odbaciti tvrdnjama da je tijekom 13 godina u Austriji zaradio gotovo dva milijuna eura.

Priču o svojem imetku Sanader je započeo od 1976., kada je kao student za Sportske novosti izvještavao sa Zimskih olimpijskih igara u Innsbrucku. Honorare je, tvrdi, dobivao i od austrijskog skijaškog saveza, a u Austriji je navodno zastupao fotografa Ivu Pervana, s kojim je popola dijelio zaradu od njegovih fotografija.

Prodajom erotskih fotografija zaradio oko 400 tisuća eura

Kasnije je kao zastupnik Meyer Pressa za istočno tržište kojem je, među ostalim, prodavao erotske fotografije, navodno zaradio između 350.000 i 400.000 eura, a ozbiljno je, kaže, razmišljao i da otkupi tu tvrtku od obitelji vlasnika koji je umro krajem osamdesetih.

Sanader je naveo da je u Austriji 1986. osnovao tvrtku Wapagg koja se bavila uvozom i izvozom. Bilo je pet suvlasnika, a Sanader je bio i predsjednik uprave, za što je dobivao 14 plaća godišnje. "Od toga sam u današnjoj vrijednosti zaradio 175.000 eura u dvije godine, a od zarade od poslova te firme još 300.000 eura", rekao je Sanader.

Baveći se građevinom zaradio milijun eura

Osim toga, okušao se i u građevinarstvu, gradivši zgrade u Austriji i hotel u Antalyji. "Kada me Franjo Tuđman pozvao da dođem u Hrvatsku, prodao sam jednom od suvlasnika svoj udio u toj firmi te od toga i projekta u Turskoj zaradio milijun eura", tvrdi Sanader.

Dodao je kako je uz sve to imao i tvrtku registriranu na kućnoj adresi preko koje je sa supruginim ocem Ivom Šarićem zaradio 150.000 eura na studijama izvodivosti ulaganja u preradu otpada, vode i aluminija u Hrvatskoj i BiH. I supruga mu je, kaže, na tvrtki za umjetničko savjetovanje u dvije godine krajem osamdesetih zaradila oko 40.000 eura.

Predavao je i vjeronauk u osnovnoj školi?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz sve privatne poslovne podvige i očevu njemačku zaradu od koje je kupio stan, Sanader je pet godina bio i zaposlenik tirolske Vlade te je u osnovnoj školi predavao vjeronauk. Za to je dobivao 13 godišnjih plaća od oko tisuću eura, rekao je.

Sanader: Kuća u Kozarčevoj i umjetnine kupljene su legalno zarađenim novcem

"Kuća u Kozarčevoj i umjetnine kupljene su legalno zarađenim novcem u inozemstvu", rekao je bivši premijer Ivo Sanader u nastavku iznošenja svoje obrane na suđenju za Fimi mediju.

"Budući da smo htjeli da punac i punica dođu živjeti s nama i pomagati, onda smo kupili i 1993. godine drugi i 1994. godine treći stan i to je kuća u Kozarčevoj. Ponavljam, od novaca koje sam zaradio u inozemstvu. Od novaca koji su legalno zarađeni", kazao je Sanader.

"Stvorena je velika afera u dogovoru Stjepana Fiolića i USKOK-a da sam ja kod njega sakrio 19 slika i dva kofera robe. To je najgluplja laž koju sam čuo", rekao je Sanader dodajući da je teatar bio potreban kako bi se potvrdile USKOK-ove nebulozne optužbe.

Istaknuo je da od tih slika, pet nije imalo nikakvu vrijednost te da ih je povjerio Fioliću na čuvanje za vrijeme preuređenja stana, a ne kako bi ih sakrio uoči pokretanja kaznenog progona protiv njega.

Za danas je završeno iznošenje obrane, a Sanader će izlaganje o slikama nastaviti idući tjedan.

> Uredio Ivo Sanader: "Monsinjorovo svršavanje bi se čulo na tisuće koraka da nije sobar obložio biskupski stan"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara