Sandra Švaljek dala ostavku; Kosor: To je moralan čin

Sandra Švaljek dala ostavku; Kosor: To je moralan čin

Foto: Hina

SANDRA Švaljek podnijela je ostavku na dužnost zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, izvijestila je u petak na konferenciji za novinare.

Švaljek je na konferenciji u Gradskoj upravi izjavila da u okolnostima kada joj je gradonačelnik Milan Bandić iskazao nepovjerenje te oduzeo punomoć za vođenje Zagreba daje ostavku na dužnost zamjenice gradonačelnika i vraća se na svoj raniji posao u Ekonomskom institutu.

"Planiram se vratiti na svoj posao u Ekonomskom institutu i pokrenuti postupak za izbor u zvanje znanstvenog savjetnika, a o političkom angažmanu ću malo razmisliti", rekla je Švaljek.

Na upit hoće li se vratiti u Gradsku skupštinu i djelovati u klubu neovisnih zastupnika, kako je ranije najavljivala, odgovorila je da će o tome razmisliti i tu odluku donijeti u primjerenom vremenu.

O kandidaturi za gradonačelnicu

Što se tiče njezine eventualne kandidature za zagrebačku gradonačelnicu, o čemu se u medijima dosta nagađalo, rekla da se o tome može razgovarati tek kada budu raspisani prijevremeni izbori. Prije toga bi gradonačelnik trebao dati ostavku, pa je bespredmetno u ovom trenutku o tome spekulirati, dodala je Švaljek.

Poručila je javnosti da se natjecala za dužnost zamjenice gradonačelnika zbog želje da svojih profesionalnim znanjem i iskustvom doprinese stvaranju moderne, stručne i poštene Gradske uprave.

"Rukovodila sam se primjerima najbolje prakse u vođenju gradova, vjerujući da to Zagrepčani očekuju i da su tome dali podršku na lokalnim izborima 2013. godine", naglasila je.

U mučnim i teškim okolnostima hapšenja gradonačelnika, kaže Švaljek, preuzela je odgovornost za vođenje Zagreba i zalagala se za stabilnost i normalno funkcioniranje svih gradskih službi i Zagrebačkog holdinga, usprkos nepovoljnim političkim okolnostima i objektivno narušenoj ravnoteži upravljanja gradom.

Zato je uvjerena kako je Bandićeva odluka o uskraćivanju punomoći i davanju punomoći njegovoj drugoj zamjenici Vesni Kusin politički utemeljena, a ne uzrokovana nekim njenim propustom.

"Smatram da odluka Bandića dodatno destabilizira upravljanje Gradom, te stoga više ne vidim ni svrhe niti motiva da ostanem na funkciji zamjenice gradonačelnika", istaknula je Švaljek i zaželjela Vesni Kusin "snagu i čvrstinu koja će joj biti potrebna u obnašanju dužnosti opunomoćene zamjenice gradonačelnika".

Moralan čin

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor rekao je u petak da je ostavka Švaljek moralan čin i ako se vrati u Skupštinu, imat ćemo jednu dobru zastupnicu više.

"Sandra Švaljek je pet mjeseci vodila grad, pošteno radila posao i u tom imala našu punu potporu. Ako se vrati u Skupštinu, imat ćemo jednu dobru zastupnicu više, ali to ćete od nje čuti u 10 sati na konferenciji za novinare", kazao je Kosor novinarima u zagrebačkoj Gradskoj skupštini upitan što misli o ostavci Sandre Švaljek.

Švaljek u srijedu rekla kako će u slučaju da ostane bez punomoći za obnašanje dužnosti gradonačelnika podnijeti ostavku te u Gradskoj skupštini aktivirati mandat i osnovati klub nezavisnih gradskih zastupnika.

Vezano uz potez gradonačelnika Milana Bandića, koji je jučer Vesnu Kusin ovlastio za poslove vođenja Grada, rekao je da je taj potez potpuno legitiman.

"Bandić je mogao prenijeti svoje ovlasti na drugu zamjenicu i to je potpuno legitimno. Može i sutra podnijeti ostavku i bit će izbori", kazao je Kosor. Dodavši kako je i ranije imao dobru suradnju s Kusin, rekao je da će HSLS podržati sve dobre prijedloge koji dođu na dnevni red Skupštine.

Pravi trenutak

Istaknuo je i da ga nije iznenadio timing koji je Bandić izabrao, jer jako dobro poznaje Bandića i bio je "99 posto uvjeren da će opoziv Švaljek biti jučer".

"Bandić je to napravio u pravom trenutku kada je sjednica Gradske skupštine i svi mediji su tu te kada to može izazvati najveću pažnju. S Bandićem sam surađivao petnaest godina i taj potez me ničim nije iznenadio", istaknuo je Kosor.

> Darinko Kosor: Skupština će preživjeti, a Bandić dati ostavku

Upitan kako komentira aktualnu situaciju u Gradu, odgovorio je da Skupština ide dalje a na njoj se odluke nekad donose, a nekad ne prolaze.

Osvrćući se na jučerašnje odbijanje prijedloga Kluba zastupnika HSLS-a i HSS-a da se iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport izdvoji poseban Ured za kulturu, Kosor je to ocijenio "malim pomakom oko Ureda za kulturu" jer su od četiri skupštinska kluba - dva podržala njihov prijedlog (Klub HSLS-a i HSS-a te SDP-a). Dodao je i kako je Klub HDZ-a podržao samostalni Ured za kulturu, ali ne sad već za nekoliko mjeseci.

Naveo je kako će, pošto po Poslovniku točka na dnevni red može ponovo doći za tri mjeseca, tada njihov prijedlog će ponovno biti na dnevnom redu i, smatra, tada će je od četiri kluba zastupnika podržati njih tri.

"U 2015. godini će sigurno biti izglasan Ured za kulturu", kazao je Kosor.

U vezi sa spekulacijama da će zagrebački HDZ formirati službenu koaliciju s Listom grupe birača nositelja Milana Bandića, rekao je kako ne vjeruje da njegovi državni partneri - HDZ, može formirati službenu koaliciju na razini Grada Zagreba s Milanom Bandićem "kojeg oni samo nazivaju drug Tito".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara