Saudijska Arabija opovrgava iračke optužbe za terorizam

Ilustracija: Guliver image/Getty images

SAUDIJSKA ARABIJA je u ponedjeljak oštro osudila izjave iračkog premijera Nurija al-Malikija koji je rekao da ta monarhija podupire terorizam u svijetu prenosi službena agencija SPA.

"Monarhija osuđuje agresivne i neodgovorne izjave iračkog premijera" Nurija al-Malikija, piše SPA, prenoseći izjavu saudijskog čelnika kojega identitet nije otkrio. U razgovoru s mrežom France 24 objavljenom u subotu Maliki je još rekao da Saudijska Arabija i Katar "otvoreno napadaju Irak iz Sirije i objavili su rat Iraku".

"Te dvije zemlje su najviše odgovorne za sukobe između zajednica, za terorizam i za sigurnosnu krizu u Iraku", istaknuo je.

Nasilje u Iraku, koji ima dugačku granicu sa Saudijskom Arabijom, najviše potiču neprijateljstvo sunitske manjine prema Malikijevoj šijitskoj vladi i sukob u susjednoj Siriji.

Maliki, koji je usto nazvao Rijad najvećom potporom terorizmu u svijetu, i prije je optuživao zemlje u regiji - ne imenujući ih - da žele destabilizirati njegovu zemlju.

Maliki "jako dobro, bolje od ikoga, poznaje jasno i odlučno stajalište monarhije protiv terorizma i njegove napore u suzbijanju te pojave, na lokalnoj i na globalnoj razini", reagirao je saudijski dužnosnik, optuživši iračkog premijera da vodi sektašku politiku, smjerajući na položaj sunitske zajednice u Iraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara