Saudijska Arabija u strahu od pobunjenika rasporedila 30 tisuća vojnika na granici s Irakom

Saudijska Arabija u strahu od pobunjenika rasporedila 30 tisuća vojnika na granici s Irakom

Foto: FAH

SAUDIJSKA ARABIJA rasporedila je 30.000 vojnika duž svoje granice s Irakom pošto su se irački vojnici povukli iz tog područja, objavila je u četvrtak televizijska postaja al-Arabiya.

Najveći svjetski proizvođač nafte ima 800 km granice s Irakom, gdje su prošli mjesec u munjevitoj ofenzivi islamistički pobunjenici zauzeli velike dijelove teritorija.

Kralj Abdulah zapovjedio je sve potrebne mjere kako bi se Saudijska Arabija zaštitila od potencijalne "terorističke prijetnje", objavila je novinska agencija SPA.

Televizija al-Arabiya sa sjedištem u Dubaiju objavila je da je dobila video na kojemu je snimljeno oko 2500 iračkih vojnika u pustinjskom području istočno od iračkog grada Kerbale, nakon što su napustili svoje položaje na iračkoj granici sa Saudijskom Arabijom i Sirijom. Televizija je objavila izjavu iračkog časnika koji je rekao da je vojnicima zapovijeđeno da napuste položaje na granici. Ta izvješća još uvijek nisu službeno potvrđena.

Oteti turski vozači u Iraku u četvrtak će biti pušteni

Tridesetak turskih vozača koje su džihadisti od lipnja držali kao taoce u Iraku bit će u četvrtak oslobođeni i tijekom dana predani turskim vlastima na granici, pišu turska glasila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje pozitivni pomaci u svezi s vozačima", rekao je za AFP turski diplomat koji je htio ostati anoniman. Turska agencija Dogan izvijestila je pak da su 32 turska vozača na putu prema tursko-iračkoj granici gdje će biti oslobođeni.

Turska je nedavno objavila da je otet 31 vozač kamiona.

"Još nismo na slobodi ali smo na putu za Tursku. Nadamo se da ćemo do večeri stići na granicu", rekao je u telefonskom razgovoru za privatnu mrežu NTV jedan od vozača Mustafa Tezdoener.

Borci Islamske države u Iraku i na Levantu (ISIL) oteli su turske vozače početkom lipnja.

Ta radikalna sunitska skupina koju je Ankara nedavno uvrstila na popis terorističkih organizacija, u ofenzivi 11. lipnja zauzela je turski konzulat u Mosulu (Irak) i otela diplomatsko osoblje i njihove obitelji, ukupno 49 osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara