Sedmogodišnjakinja ne pohađa vjeronauk pa usred nastave mora van iz učionice

Sedmogodišnjakinja ne pohađa vjeronauk pa usred nastave mora van iz učionice

Foto: FAH, Guliver Image / Getty Images

JEDAN je roditelj ostao neugodno iznenađen kad je prvog dana škole dobio raspored sati svoje kćeri koja je krenula u prvi razred osnovne škole.

Naime, vjeronauk, koji nije obavezan predmet u školama za djecu prvog razreda dotične škole održava se u sredini satnice i 7-godišnjakinja za to vrijeme mora napustiti učionicu.

"U državnoj školi, a ne moram vam niti napomenuti da bi RH po svom ustrojstvu trebala biti sekularna država, vjeronauk koji je uzgred rečeno neobavezan predmet za djecu prvog razreda se održava u sredini satnice.

S obzirom na to da ne pripadamo većinskoj vjeroispovijesti moje dijete mora napustiti učionicu prilikom održavanja sata vjeronauka", rekao nam je čitatelj, koji je želio ostati anoniman zbog niza napada na njega nakon što je Vladi RH na njihovom Facebook profilu postavio pitanje.

"Osim što se već u ovako maloj dobi djecu razdvaja po vjeri ili uvjerenju zanima me zašto se u jednoj državnoj školi provodi diskriminacija i krše, osim Ustava RH i svi ostali članci koji bi trebali suzbiti diskriminaciju", napisao je čitatelj na njihovom profilu.

Požalio se Vladi pa ga krenuli napadati sa svih strana

Za Index je rekao kako je pitanje Vladi uputio s lažnog profila jer se, kako kaže, ne bi to usudio sa svog osobnog.

"Živim u maloj sredini i doživio sam dosta neugodnih, po mom mišljenju homofobnih i rasističkih izjava i naziva pa mi to stvara određeni strah i nelagodu. Ali i sami vidite iako se tome nisam nadao da je ovaj moj post dignuo toliko prašine i komentara pa su me krenuli napadati sa svih strana", rekao nam je.

Istaknuo je kako su ga počeli napadati i s desničarskih stranica.

"Hrvatska vas ne treba"

Primjera radi, kaže kako je Građanska akcija na svom profilu prenijela njegov post i napisali su "Manjine opet udaraju i traže da se prilagođavamo. Ima li tko broj od Putina? Judi moji, zamislite čovjek bi mijenjao Ustav RH i zakone škole i raspored samo zato što mu kćer nije katoličke vjere. Mala dobije slobodan sat i još se žali. I onda komunjare napadaju djevojku koja im je sve objasnila i nazivaju vjeronauk fašizmom. Mrš stoko komunistička. Vi se nama imate prilagoditi jer ste manjina, a ne mi vama koji smo stvarali ovu državu i rađali se generacijama u njoj. Mrš van ako vam ne paše".

Uz to su mu pod njegov post pisali razne komentare od toga da ga Hrvatska ne treba niti će mijenjati svoja uvjerenja radi manjina.

"Vi nju trebate pa se prilagodite", poručili su mu.

Iz tog razloga, čitatelj nije u javnost želio izaći s imenom i prezimenom kako mu dijete ne bi imalo dodatnih neugodnosti u školi budući da žive u maloj sredini.

Profesorica: Opasno je da su djeca bez nadzora

No, ovo nije jedini primjer diskriminacije osoba koje ne pohađaju vjeronauk u školama, u što smo se do sad više puta mogli uvjeriti.

Razgovarali smo i s profesoricom jedne zagrebačke osnovne škole koja nam je rekla da se često događa da učenici imaju vjeronauk usred nastave pa tako djeca koja ga ne pohađaju moraju biti sama na hodniku bez nadzora.

"Djeca se osjećaju izolirano i to nije u redu. Najbolje bi bilo da se vjeronauk, ako su ga već stavili u škole, da se održava zadnji sat tako da oni koji ga ne pohađaju mogu otići doma. S jedne strane i opasno je što su djeca sama na hodniku jer mogu izaći iz škole i da im se nešto dogodi, a pod našom su nadležnosti", rekla nam je profesorica.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara