Separatisti u Ukrajini prijete proširenjem ofenzive

Separatisti u Ukrajini prijete proširenjem ofenzive

Foto (Ilustracija): FAH

PRORUSKI separatisti su zaprijetili proširenjem ofenzive ako ne uspiju mirovni pregovori koji se nisu održali danas kao što je bilo planirano, ali bi se mogli nastaviti sutra, navodi se u zajedničkom priopćenju samozvanih republika Donecka i Luhanska.

"Ako ne uspiju pregovori i nastavi se paljba na naselja u tim dvjema republikama, pridržavamo pravo da nastavimo ofenzivu sve do potpunog oslobađanja područja Donecka i Luhanska" na istoku Ukrajine, kojega Kijev i dalje kontrolira velik dio, navodi se u priopćenju.

Izaslanici pobunjenika koji su potpisali taj tekst rekli su u petak ujutro da su pregovori s Kijevom, planirani u Minsku uz sudjelovanje ruskih i predstavnika OESS-a, "otkazani", a onda su zaprijetili da će napustiti bjelorusku prijestolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma koji zastupa Kijev na tim pregovorima, rekao je poslije da se Ukrajina nada da će sutra u Minsku potpisati novo primirje.

Sukobi su danas dosegnuli kritičnu razinu na proruskom separatističkom istoku gdje su u zadnja 24 sata poginule barem 24 osobe, među kojima 19 civila.

U istom priopćenju se navodi da je samoproglašena narodna republika Doneck izrazila spremnost da "povuče teško oružje" na udaljenost predviđenu u prvim mirovnim ugovorima potpisanim u Minsku u rujnu, "ako i Ukrajina učini isto".

"Još moramo odrediti nadnevak primirja", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara