Separatisti ukrajinskoj vojsci ne žele vratiti grad Debalceve, već joj nude da ga "sigurno napusti"

Separatisti ukrajinskoj vojsci ne žele vratiti grad Debalceve, već joj nude da ga "sigurno napusti"

Foto: FAH

PRORUSKI pobunjenici danas su rekli da će otvoriti siguran koridor kroz koji bi mogli izaći ukrajinski vojnici koji se nalaze u obruču u Debalceveu pod uvjetom da taj grad prepuste njima, no tu je ponudu ukrajinska vojska odmah odbila.

Unatoč prekidu vatre dogovorenom prošlog tjedna, važno željezničko sjecište Debalceve i dalje je poprište teških borbi između pobunjenika i nekoliko tisuća ukrajinskih vojnika koji su u potpunom okruženju. Po nekim izvorima, u tom gradu možda je i 7000 ukrajinskih vojnika.

"Predlažemo da ukrajinski vojnici u Debalceveu ostanu živi, a uvjet za to je samo jedan, da polože oružje. Nema govora o tome da ih se zarobi. Položite oružje i maknite se od tamo", rekao je separatistički zapovjednik Eduard Basurin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov rekao je kako se vojnici neće povući iz toga grada jer se on, sukladno uvjetima prošlotjednog sporazuma o prekidu vatre iz Minska, nalazi na teritoriju pod ukrajinskom kontrolom.

"Prema sporazumu iz Minska, Debalceve je naš. Nećemo ga napustiti", rekao je.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju u nedjelju je priopćila da njihovim promatračima u istočnoj Ukrajini nije dopušten ulazak u Debalceve, a separatisti su rekli da se prošlotjedni prekid vatre ne odnosi na taj strateški važan grad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara