Šest stranaka dogovorilo podjelu ministarstava u BiH

Šest stranaka dogovorilo podjelu ministarstava u BiH

Foto: FAH

ČELNICI šest političkih stranka iz Bosne i Hercegovine koji su ranije dogovorili uspostavu vladajuće koalicije na državnoj razini danas su usuglasili raspodjelu ministarskih dužnosti u Vijeću ministara BiH najavivši kako bi to tijelo u novom sazivu trebalo profunkcionirati unutar zakonskog roka koji istječe 11. ožujka.

"Dogovorili smo se o raspodjeli ministarstava u Vijeću ministara a istodobno nastavljamo pregovore o uspostavi vlade Federacije BiH", izjavio je nakon dvosatnih pregovora vođenih u Sarajevu predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić već je dobio potvrdu u parlamentu kao novi predsjedatelj Vijeća ministara a na temelju dogovora postignutog u nedjelju tri ključna ministarstva bit će podijeljena tako što će vanjski poslovi pripasti bloku srpskih stranaka, financije će dobiti HDZ BiH a civilne poslove koji su u slučaju BiH važni jer su zapravo nadomjestak za niz drugih ministarstava pripast će SDA-u.

Uz Ministarstvo financija kandidati HDZ BiH bit će i na čelu ministarstva obrane i pravosuđa a toj su stranci pripala i mjesta zamjenika ministara vanjskih poslova i vanjske trgovine, sigurnosti te prometa i komunikacija.

SDA dobila civilne poslove, ministarstvo izbjeglica te zamjenike ministara financija i pravosuđa

Savez za promjene kojega čine Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP) i Narodni demokratski pokret (NDP) uz resor vanjskih poslova dobio je i vanjsku trgovinu i ekonomske odnose te poziciju ministra sigurnosti kao i mjesta zamjenika ministara civilnih poslova, obrane i izbjeglica.

SDA je uz civilne poslove dobila i ministarstvo izbjeglica te mjesta zamjenika ministara financija i pravosuđa.

Čelnik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izebtegović kazao je kako su time zadovoljena očekivanja njegove stranke da dobije važne pozicije s kojih se mogu provesti promjene obećavane tijekom predizborne kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknuo je kako sada nema razloga da se odgađa postupak formalne potvrde novog sastava Vijeća ministara u parlamentu.

Vijeće ministara mora biti formirano do 11. ožujka

"Ne možemo dopustiti da se izgubi ovaj ritam i Vijeće ministara mora biti formirano do 11. ožujka", kazao je Izetbegović.

Dodao je kako je jasno da je u pregovorima svatko gledao svoj interes no kako je najvažnije da se na kraju došlo do "duboko uravnoteženog prijedloga".

Demokratska fronta u ovoj je raspodjeli dobila ministarstvo prometa i komunikacija i poziciju jednog od dvaju zamjenika ministra obrane.

"Fokus pozornosti DF-a nije broj stolica nego BiH sa svim što proživljava"

Iako su iz te stranke ranije inzistirali na činjenici da ona po broju zastupnika u parlamentu ima pravo na veći broj pozicija u izvršnoj vlasti, njen predsjednik Željko Komšić danas je istaknuo kako na tome nije inzistirao jer postoje važnije stvari, dodajući kako se ne smije biti sebičan i treba "gledati šire".

"U okvirima političkog djelovanja u BiH jest važno tko je koga prevario, tko je dobio a tko izgubio.. no fokus pozornosti DF-a nije broj stolica nego BiH sa svim što proživljava i u kakvom se stanju nalazi", kazao je Komšić, dodajući kako je sada najvažnije pokrenuti refome na euroatlantskom putu.

Sudionici nedjeljnih sarajevskih pregovora najavili su kako će učiniti sve da se do novog Vijeća ministara BiH ali i do federalne vlade dođe već do kraja narednog tjedna čime bi napokon bio okončan proces provedbe rezultata izbora održanih još u listopadu 2014. godine

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara