Silvio Berlusconi bit će krivac za novu krizu u eurozoni?

Foto: Guliver Image / Getty Images

VLADA premijera Enrica Lette već duže vrijeme nalazi se u krizi, a mogući raspad vlade mogao bi uslijediti uskoro. Nakon što je u Silvio Berlusconi u subotu povukao svoje ministre iz vladajuće koalicije, premijer Letta najavio je da će u srijedu zatražiti glasovanje o povjerenju kako bi pokušao oformiti većinu.

Italija se tako našla pred mogućim prijevremeni izborima što bi loše utjecalo, ne samo na Italiju, već i na eurozonu. Berlusconijev potez mnogi su osudili jer je došao usred ekonomske krize i pred nužnim reformama trećeg gospodarstva Europe.

Ministar gospodarstva Fabrizio Saccomanni kazao je za talijanski dnevnik Il Sole 24 Ore kako su tržišta naviknula živjeti u talijanskom političkom kaosu.

"Mislim da je nesigurnost povezana s vladinom nestabilnošću u velikoj mjeri uzeta u obzir tijekom posljednjih nekoliko tjedana", kazao je Saccomanni.

Giovanni: Kriza je zadnje što Italiji treba

Ministar rada Enrico Giovanni smatra da je talijansko gospodarstvo dovoljno jako da apsorbira šok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Politička nestabilnost prije bi mogla ugroziti rast u 2014. godini, a ne toliko gospodarski oporavak koji očekujemo na kraju godine", kazao je Giovanni za Reuters. Dodao je da je kriza "zadnje što Italiji treba". 

Smanjena aktivnost investitora

Razlika između vrijednosti njemačkih i talijanskih državnih obveznica raste zbog nestabilnosti izazvane Berlusconijevim potezom. Vrijednost talijanskog duga najniža je u zadnja dva tjedna.

"Postoji osjećaj da će stvari izmaknuti kontroli s potencijalno opasnim posljedicama za Italiju, ali i za eurozonu", kazao je Nicolas Spiro, šef londonske konzultantske agencije Spiro Sovereign Strategy.

No drugi analitičari ne dižu toliku uzbunu. Iz Barclays banke smatraju da će većina investitora smanjiti svoje aktivnosti i promatrati razvoj političkih problema u zemlji te pričekati da se situacija razjasni. No, upozorili su da bi moglo doći do "masovnih likvidacija" talijanskih obveznica ako dođe do prijevremenih izbora na kojima bi bila izabrana nova vlada, prenosi EUobserver.

Italija se već dvije godine nalazi u recesiji s dugom od dva bilijuna eura, a nezaposlenost mladih iznosi 40 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara