Sindikat školstva: Ako zatreba, organizirat ćemo "referendum o referendumu"

Sindikat školstva: Ako zatreba, organizirat ćemo "referendum o referendumu"

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Sindikata u hrvatskom školstvu "Preporod" Željko Stipić izjavio je u srijedu u Osijeku da će o sadržaju zakona o referendumu ovisiti budućnost neposredne demokracije u Hrvatskoj te je spomenuo i moguće organiziranje "referenduma o referendumu".

"U izbornoj godini zakon se pokušava promijeniti, a referendum pretvoriti u 'papirnato pravo' koje građani formalno imaju, ali ga ne mogu konzumirati", rekao je Stipić na konferenciji za novinare. Ocijenio je kako je prvo čitanje u Hrvatskome saboru "bez nekog velikog interesa zastupnika ili medija", kao da je riječ o nebitnom zakonskom prijedlogu iako je u nekim odredbama "potpuno neprihvatljiv".

Kao jedan od sudionika referendumske inicijative, koja se protivila Vladinu planu "outsourcinga", Stipić drži kako Vlada ne bi povukla svoj plan da nije bilo pritiska građana izraženog kroz 612 tisuća prikupljenih potpisa.

"Potpisa više nego ikad"

Smatra da u Hrvatskoj građani žele sudjelovati u neposrednom demokratskom odlučivanju, ali vlast je najavljenim zakonskim izmjenama, umjesto da poboljša zakon, krenula u suprotnome smjeru.

Kao primjere naveo je nejasnoće o broju potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma, provjeru ustavnosti referendumskog pitanja nakon prikupljanja potpisa te njihovo prikupljanje samo u uredima državne uprave. Stipić smatra da iza toga stoji želja za manipuliranjem institutom prikupljanja potpisa.

Istaknuo je kako javnost očekuje odgovor na pitanje hoće li se, na takav način, svaka buduća vlast trajno osloboditi brige o tome što narod misli ili želi.

Ako se to dogodi, vlast je svoje poteze povukla, onda smo na potezu mi, poručio je Stipić i najavio mogućnost "referenduma o referendumu" za koji će "potpisa biti više nego ikada".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara