Sindikati: Deutsche Telekom krši radnička prava!

Foto: Ilustracija

SINDIKATI koji predstavljaju radnike u podružnicama Deutsche Telekoma (DT) u jugoistočnoj Europi, Njemačkoj i SAD-u na današnjoj su konferenciji za novinare upozorili da menadžment te njemačke kompanije krši radna i socijalna prava radnika u zemljama u kojima djeluje, te su najavili zajedničke akcije kako bi to ubuduće spriječili.

Alan Tate, voditelj međunarodne sindikalne središnjice radnika u sektoru telekomunikacijskih i informatičkih tehnologija UNI Global Union, rekao je da DT u Njemačkoj poštuje sindikalna prava radnika, te očekuje isto ponašanje i u drugim državama u kojima DT posluje. "Želimo osigurati da multinacionalne kompanije, kao što je DT, budu odgovorne u svim državama u kojima posluju te jamče i poštuju radnička prava", kazao je Tate.

Menadžment DT-a i dalje radi pritisak na lokalne uprave u svim regijama u kojima posluju, upozorio je predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Juko Cikojević rekavši da iduća godina može biti pogubna za očuvanje radnih mjesta u tim kompanijama. "U Hrvatskoj se špekulira o čak tisuću ljudi koji bi izgubili posao u Hrvatskom Telekomu (HT), iako je tvrtku od njezine prodaje DT-u napustilo već više od 9.000 radnika", kaže Cikojević.

Alijansa sindikata DT-a pod sloganom "Mi očekujemo bolje" pokušava se globalno oduprijeti takvoj politici jer se neće puno postići samo lokalnim sindikalnim akcijama. "Alijansa je spremna različitim sindikalnim akcijama suprotstaviti se globalnom načinu djelovanja DT-u i očuvati radna mjesta i prava radnika", ustvrdio je Cikojević i najavio da će se njegov sindikat svim zakonskim sredstvima suprotstaviti otpuštanju radnika u HT-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Napominjući kako su na sastanku u Zagrebu osmislili zajedničku strategiju i plan kako natjerati DT da promijeni destruktivno ponašanje prema radnicima, Teresa Casertano iz Američke federacije sindikata predstavila je rezultate istraživanja među radnicima koji su upozorili na antisindikalno i antisocijalno ponašanje kompanije u podružnicama ili povezanim društvima.

49 posto anketiranih radnika vjeruje da DT trenira menadžere kako bi obeshrabrili sindikalnu aktivnost

Najčešći prigovori radnika odnose na fizičke simptome koji ukazuju na visoku razinu stresa i tjeskobe na poslu, u svim zemljama radnici doživljavaju mobing, prijetnje i nasilničko ponašanje na poslu, a 49 posto anketiranih radnika vjeruje da DT trenira menadžere kako bi obeshrabrili sindikalnu aktivnost.

Predsjednik njemačkog sindikata Verdi Ado Wilhelm rekao je kako je DT prisutan u 52 zemlje svijeta, a u svim zemljama upozorili su da tvrtka ne poštuje radnička i ljudska prava. Stoga su se, jer 32 posto udjela u DT-u drži njemačka država, obratili i njemačkoj Vladi i političarima kako bi se stvari promijenile na bolje.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorio je da primjer DT-a pokazuje kako se multinacionalne kompanije ponašaju prema različitim tvrtkama u svojem vlasništvu ovisno o tome gdje su. Istaknuo je da vrlo često u svojim matičnim zemljama imaju dobro organizirane sindikate koje prihvaćaju kao socijalne partnere s kojima se dogovaraju oko radničkih prava i kolektivnih ugovora, dok izvan matičnih zemalja često krše radnička prava i zabranjuju sindikalno organiziranje. Stoga Sever drži da je nužna globalizacija sindikalnog pokreta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara