Sindikati opet napustili pregovore o izmjenama Zakona o radu, sutra odlučuju o daljnjim akcijama

Sindikati opet napustili pregovore o izmjenama Zakona o radu, sutra odlučuju o daljnjim akcijama

Foto: Hina

PREDSTAVNICI sindikata opet su danas napustili pregovore o izmjenama Zakona o radu (ZOR), optuživši ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića za manipulaciju i nepoštivanje dogovora oko organiziranja radnog vremena.

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ponovno su, kao i početkom listopada, napustili tripartitnu radnu skupinu za izmjene ZOR-a, a priključile su im se i ostale središnjice, izjavio je Hini predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

NHS i SSSH sutra će održati sjednice svojih tijela na kojima će odlučiti o daljnjim sindikalnim akcijama, najavio je Sever. Sindikati su već jednom prekinuli pregovore o izmjenama ZOR-a, ne prihvaćajući daljnju fleksibilizaciju radnih odnosa, i organizirali prosvjed pred Ministarstvom rada, a za pregovarački stol su se vratili krajem listopada, nakon što je Mrsić obećao da će uvažiti većinu njihovih zahtjeva.

No, tvrdi Sever, Mrsić se ne drži obećanja i ponovno pokušava u izmjene ZOR-a progurati rješenja za koja su mislili da su odbačena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar ne poštuje prethodni dogovor da radni tjedan ne može biti dulji od 48 sati, a eventualno produljenje može biti utvrđeno isključivo kolektivnim ugovorom. Sada predlaže da poslodavac može produljiti radni tjedan na 56 sati bez kolektivnog ugovora, a kolektivnim ugovorom samo iznad 56 do 60 sati tjedno, kaže Sever.

To znači da Mrsić jednostrano ukida dosadašnju odredbu o 8 sati dopuštenog prekovremenog rada tjedno i uvodi novu odredbu o 16 sati prekovremenog rada, i to bez kolektivnog ugovora, ogorčen je Sever.

Time je pogazio svoju riječ i potpis u vezi zahtjeva SSSH i NHS o rasporedu radnog vremena, ističe Sever, te je za sindikate izgubio vjerodostojnost.

Osim toga, sindikalcima se ne sviđaju ni neke druge odredbe, poput onih o radu radnika preko agencija za privremeno zapošljavanje, a apsolutno im je neprihvatljivo isključivanje kolektivnih ugovora iz ZOR-a i tamo gdje su dosad bili, dodaje Sever.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara