Sindikati traže zaustavljanje izdvajanja podružnica iz Zagrebačkog holdinga

Foto: Arhiva

ZAUSTAVITE izdvajanje podružnica iz Zagrebačkog holdinga, apeliraju sindikati.

"Kako se ono kaže - put u pakao je popločen s dobrim namjerama", izjavio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Savez samostalnih sindikata uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine pozvao je gradske zastupnike da s dnevnog reda sjednice skinu točku o davanju suglasnosti Upravi za izdvajanje sedam podružnica u zasebna trgovačka društva. Riječ je o podružnicama AGM, Čistoća, Gradsko stambeno, Robni terminali, Stanogradnja, Vodoopskrba i odvodnja i Tržnice.

Novosel upozorava da je riječ o modelu koji je u Hrvatskoj doveo do gubitka stotina tisuća radnih mjesta.

"Princip je bio uvijek isti - imovinu zadržati na jednom mjestu, u ovom slučaju imovina ostaje na Zagrebačkom holdingu, radnike prebaciti u društva s ograničenom odgovornošću, a njima u imovinu prenijeti stol, fikus i eventualno jedno staro računalo i reći: Evo, vi ste sada na tržištu", izjavio je Novosel dodavši da će to potom dovesti ili do privatizacije ili do likvidacije.

"Onda ćete vidjeti da će postojati neki novi doo koji se neće zvati Čistoća nego će se zvati Uljepšavanje Grada Zagreba koji će tada preuzeti, od 1.700 radnika, njih 900 ili 1.000, a ostali će završiti na burzi"

U privatizaciji dolazi do smanjenja prava radnika i povećanje cijena usluga

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga sindikati traže da se prije restrukturiranja planovi predstave socijalnim partnerima. Pritom upozoravaju da iskustva drugih gradova koji su privatizirali dio usluga, pokazuju da je pala kvaliteta usluga, povećale su se cijene, a smanjila prava radnika. Sindikalna povjerenica Branka Šturlan upozorava na slučaj u Čistoći.

"Neposredno prije nego smo ušli u Holding, Čistoća je imala kredit kod Zagrebačke banke kojeg smo počeli realizirati za kupnju vozila. Dolazi Zagrebački holding, stopira nam kredit uz 3% kamata, nameću nam, odnosno uvjetuju leasing. Vozila su već sada višestruko otplaćena. Do sada je plaćeno negdje 88 milijuna kuna, a iduće godine kad leasing ističe mi ostajemo bez vozila", rekla je Šturlan i dodala:

"Nekakva preostala vrijednost jedne skupine vozila bit će 5%, a druga 8%. Ako vas stave danas-sutra na tržište, čime ćete obavljati djelatnost. Za objekte koje ste gradili morate plaćati najam, a ostajete bez vozila koja su vam uvjetovali. Mi sigurno ne možemo biti tržišno konkurentni s nekim tko će se pojaviti tako da se na neki način nameće osnovana sumnja da se nekim grupama ili pojedincima ide u pogodovanje", izjavila je Šturlan.

"Odgovorni su svi"

Međutim, u sindikatima ne žele prstom upirati tko je kriv za sadašnje stanje.

"Uvijek je Uprava odgovorna. Dakle, mi ne možemo s političkog gledišta reći je li više odgovoran Bandić, Čović, Ljubičić ili netko četvrti. U ovom slučaju odgovorni su svi, svi koji su bili u tom lancu", naglasio je Novosel.

Na pitanje što će učiniti nastavi li se s ovakvim restrukturiranjem, kažu da su moguće i sindikalne akcije, no štrajk još ne spominju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara