Sirijska kriza diže cijene nafte: Moguće usporavanje svjetskog gospodarstva

Foto: USArmy/MargaretTaylor 

RAST svjetskog gospodarstva mogao bi se usporiti zbog širenja krize u Siriji , jer će cijene nafte porasti , a poduzeća i potrošači bi mogli smanjiti svoje rashode , piše  Wall Street Journal .

Prema ocjeni analitičara tvrtke JP Morgan, desetpostotno poskupljenje nafte u posljednja tri mjeseca može utjecati na pad globalnog BDP-a za 0,3 posto,  promatrano na godišnjoj razini.
 
Očekivanje početka vojnog angažmana SAD-a u Siriji, koju Washington optužuje za uporabu kemijskog oružja protiv vlastitog stanovništva, već je " poguralo " cijene nafte tijekom protekla dva tjedna na više od 110 dolara po barelu, što je najviša razina u posljenje dvije godine .
 
Wall Street Journal navodi da su vojne akcije SAD na Bliskom istoku dosad obično imale za posljedicu nestabilnost na tržištu . Zbog toga su , na primjer , cijene nafte uvijek rasle prije početka bilo koje od takvih operacija .
 
Nakon završetka američkih vojnih intervencija strah investitora bi najčešće splasnuo , pa je nafta bila jeftinija i to je djelovalo stimulativno na globalno gospodarstvo , tvrdi Wall Street Journal .
 
Ovoga puta, prema procjeni lista , razdoblje nestabilnosti moglo bi se "protegnuti " na cijeli tekući mjesec, nakon što je predsjednik SAD , Barack Obama, odlučio da za najavljenu vojnu intervenciju protiv Sirije zatraži odobrenje američkog Kongresa koji će se, nakon ljetne pauze , okupiti 9. rujna .
 
Očekivanje strane vojne intervencije u Siriji nije, međutim, jedini razlog zbog kojeg je moguće očekivati ​​pad u globalnoj ekonomiji, ističe Wall Street Journal, navodeći da bi američki Kongres uskoro trebalo odlučivati ​​o povećanju limita državnog duga SAD, dok bi Uprava federalnih rezervi ( FED ) mogla smanjiti razinu poticaja najvećem svjetskom gospodarstvu .
 
Najava američke središnje banke da će u rujnu smanjiti mjesečni otkup državnih obveznica i hipotekarnih vrijednosnica, vrijedan 85 milijardi dolara, već je potaknula rast kamata i masovniju prodaju dionica na nekim važnim financijskim tržištima .
 
Određena neizvjesnost na financijskom tržištu postoji i zbog predstojećih parlamentarnih izbora u Njemačkoj 22. rujna, jer će nakon toga biti jasnije kako će se dalje rješavati dužnička kriza u eurozoni , uključujući i dodatnu pomoć prezaduženoj Grčkoj, navode analitičari s Wall Streeta na koje se poziva Wall Street Journal.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara