Sirijski Kurdi potjerali džihadiste iz 20 sela

Sirijski Kurdi potjerali džihadiste iz 20 sela

Foto (Ilustracija): FAH

SIRIJSKI kudskih borci potjerali su danas džihadiste skupine Islamska država (IS) iz dvadesetak sela u pokrajini Hasake, na sjeveroistoku zemlje, izvijestili su Sirijski opservatorij za ljudska prava i jedna kurdska politička stranka.

Postrojba zaštite naroda (YPG, kurdske milicije u Siriji) vodili su ofenzivu protiv IS-a u koordinaciji s međunarodnom protudžihadističkom koalicijom koja od rujna izvori zračne napade u Siriji, prenosi SOHR.

U subotu navečer je YPG pokrenuo napad kako bi preuzeo položaje IS-a u gradu Tal Hasmi, pojasnio je SOHR. Zatim je uspio napredovati i preuzeti dvadesetak sela, farmi i naselja u tome području.

Najmanje 12 džihadista poginulo je u borbama koji su trajale i poslije podne. Nisu poznati mogući gubici Kurda, dodao je SOHR.

"To je jedna od najvećih operacija YPG-a u posljednje vrijeme", rekao je glasnogovornik Kurdske demokratske unije (PYD) , glavne kurdske stranke u Siriji. "Spremni su se boriti protiv IS", dodao je.

Organizacija IS je iskoristila građanski rat koji bijesni u Siriji gotovo četiri godine da bi preuzela velika područja zemlje, kao i u Iraku i tamo proglasila kalifat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara