Sisačka biskupija: Zatvaranje rafinerije bilo bi pogubno po sisačke radnike

Sisačka biskupija: Zatvaranje rafinerije bilo bi pogubno po sisačke radnike

Foto: FAH

URED za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke biskupije izrazio je duboku zabrinutost zbog neizvjesnosti u kojoj se nalaze svi radnici Rafinerije nafte Sisak nakon prestanka proizvodnje i upozorio da Sisak teško može izdržati još jedan ekonomski udar, priopćeno je u nedjelju iz Sisačke biskupije.

"Želimo zamoliti sve vlasnike Ine industrije nafte d.d. da žurno, zbog zajedničkog dobra, izvijeste svoje radnike i sve državljane Republike Hrvatske koje planove imaju u 2015. godini i što su riješili u vezi s proizvodnim procesom u Rafineriji nafte u Sisku. Također tražimo da prihvate suradnju i razgovor s predstavnicima sindikata i Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak jer je nužno i neizbježno voditi računa kako o gospodarskoj dobiti, tako zajedno rješavati složene probleme u kontekstu solidarnosti, osiguravajući radnicima ekonomska i društvena prava poštujući propise i odrednice ugovorenih obveza", navodi se u izjavi biskupijskog Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve od petka, 16. siječnja, priopćeno je u nedjelju.

"Veliki je to izazov za sve koji vode računa o potrebama ulagača, menadžera, radnika, njihovih obitelji, budućnosti djece, očuvanja okoliša i jačanju nacionalnih interesa jer Rafinerija nafte Sisak je u području energetike strateško postrojenje važno za čitavu Republiku Hrvatsku", kaže se u izjavi.

Novi udar na sisačke radnike bio bi poguban

Biskupija upozorava da grad u kojem je već prestala ili je znatno smanjena proizvodnja u nekadašnjim pogonima Željezare, Sajma cvijeća, Radnika, Metalotehne, Herbosa, Segestice, teško može izdržati još jedan udar na ekonomski položaj u kojem će se naći. Caritas Sisačke biskupije kroz svoju pučku kuhinju u Sisku svakodnevno priprema 120 obroka, a potrebe su već sada puno veće, kaže se u izjavi Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U sisačkoj je rafineriji u četvrtak 15. siječnja počeo je postupak gašenja postrojenja nakon što su iscrpljene sve zalihe sirovina. Stožer za obranu Rafinerije upozorava već neko vrijeme da nove količine sirovine nisu osigurane, da nema godišnjih planova održavanja i kapitalnih investicija i da to upućuje na zaključak da će MOL ostvariti plan o zatvaranju rafinerije.

Zelić: Održavanje rafinerije nacionalni interes

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u petak je, uz potporu Stožeru za obranu Rafinerije, najavio za spriječavanje zatvaranje rafinerije, a Vladu i resorno Ministarstvo gospodarstva prozvao je da nisu učinili sve kako bi se sačuvala Rafinerija Sisak.

U subotu je u Sisku održan vrlo posjećen okrugli stol s kog je poručeno da se Rafinerija mora modernizirati i nastaviti s radom, te da ugovor s MOL-om treba poštivati ili ga Vlada kao suvlasnik Ine treba što prije raskinuti. Pritom je akademik Mirko Zelić, predsjednik Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU, istaknuo da se radi o nacionalnom strateškom interesu.

Nakon okruglog stola iz Ine su priopćili da privremena obustava proizvodnje ne podrazumijeva zatvaranje rafinerije niti smanjenje broja zaposlenika. Poručili su da razumiju zabrinutost radnika i lokalne zajednice, no da menadžment mora odlučivati vodeći računa o ekonomskoj realnosti, s fokusom na profitabilnosti, i ne pod utjecajem političkih pritisaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara